Felavatták a szombathelyi Weöres Sándor Színházat

2011.01.22. 20:23

Volt falfestés, fanfár, légió, díszelőadás és VIP-vendégek.

Szalagok

Volt falfestés, fanfár, légió, díszelőadás és VIP-vendégek, ettől függetlenül családiasra sikeredett az új szombathelyi színház átadása. 

 

Színház nyitás

Ma az ünneplésé a főszerep. Persze az újságíró, fotós, színész és rendező már csak olyan szakma, hogy munkával ünnepel.

Nemsokára elindul a fényfestés a falakon, de nem leszünk sokkal többen a helyszínen, aminek oka, hogy nagyon hideg van, így aztán akik érkeznek, azok sem annyira a festést nézik, hanem behúzódnak az épület belsejébe, ahol Jordán Tamás színházigazgató és Mérey Tamás szimfonikus zenekar vezetője és ennek a rendezvénynek a szervezője tartja a frontot. A körülményekhez képest láthatóan nyugodtak.

Az állami és egyházi vezetőkön kívül szombathelyi és megyei politikusok, intézményvezetők jönnek, itt van a szlovén nagykövet is. Néhány fiatal szocialista párttag egy transzpatrenst tart az utcán, melyben köszönik a Gyurcsány-kormány színházadományát. 

Egyre többen gyülekeznek bent az előtérben, hogy hat órakor a hangosbemondó mindenkit az épület előtti területre szólítson.

Színházavatás, légió

Az átadás

Továbbra is kellemetlenül hideg van, de a maga a szabadtéri átadási ceremónia váratlanul gyorsan lepörög.

A Savaria Szimfonikus Zenekar a Himnuszt játssza, szólnak a fanfárok, masíroznak a légiósok, majd egyszer csak ott csattog az olló a politikai VIP-ek kezében. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mellett a helyiek is nyesik. Puskás Tivadar polgármester és Kovács Ferenc megyei elnök mellett itt van Ágh Péter és Nemény András országgyűlési képviselő is. Ipkovich Györgyöt először a közönség soraiban látjuk, de a szalagot már ő is vágja. 

Szalagok

Jordán Tamás színházigazgató szinte elveszik ennyi politikus között.

Néhány száz ember lehet jelen a bejáratnál, és mikor a szalagdarabkákat felmutatják az avatók, felcsattan a taps: Szombathelynek van színháza. Egy hosszú, nagyon hosszú menetelés ért véget.

Az ünnepség második hulláma

Olyan nagyon meghatódni nincs idő, mert az ünnepség következő felvonása már a beltérben játszódik.

Színház

Az előtérben emelt emelvényen először Puskás Tivadar beszél. Ismét feleleveníti a szombathelyi színházak történetét, majd ennek az új épületnek a fontosságát hangsúlyozza.

Németh Judit színművésznő és Balogh József helyi költő verset mond, majd a három történelmi egyház képviselői megáldják az épületet.

Jordán Tamás szerepe egyelőre csak annyi, hogy köszöni és bemutatja Csonka Ernő festőművész a színház számára ajándékozott Weöres Sándor-portrét. Megtudjuk, a színházigazgató majd az előadás után mond pohárköszöntőt.

A színházteremben

A két állami vezető ünnepi beszédét már a színházteremben hallgatja a közönség. 

 

.