Felmentette a bíróság a csalással vádolt zalai szocialista politikust

2012.02.03. 15:28

Bizonyítottság hiányában felmentette a korábbi munkahelyén elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás vétségével vádolt Kiss Ferencet - jelenleg Zalaegerszeg szocialista önkormányzati, az előző ciklusban országgyűlési képviselőjét - a Zalaegerszegi Városi Bíróság pénteki ítéletében.

Bizonyítottság hiányában felmentette a korábbi munkahelyén elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás vétségével vádolt Kiss Ferencet - jelenleg Zalaegerszeg szocialista önkormányzati, az előző ciklusban országgyűlési képviselőjét - a Zalaegerszegi Városi Bíróság pénteki ítéletében.

A képviselő - korábban a Zala Volán humánpolitikai főosztályának vezetője - ellen megfogalmazott vádat az ügyész a pénteki tárgyalási napon tartott vádbeszédében részben módosította, részben vissza is vonta.

Az ügyész kifejtette: a bírósági eljárás során bebizonyosodott, hogy Kiss Ferenc nem követett el törvénysértést, vagyis nem szabálytalanul igazolt magának a cégnél munkaidőt, amikor önkormányzati küldöttséggel hivatalosan Finnországba utazott. A másik vádpontban ugyanakkor nem voltak közvetlen bizonyítékok, nem lehetett megállapítani, hogy egy csaknem 200 ezer forintos számlát kinek a hibájából vettek teljesítettnek és fizettek ki az utaztató cégnél.

A felmentő ítélet indoklásában a bíró felidézte: Kiss Ferenc a Zala Volánnál korábban humángazdálkodási főosztályvezetőként dolgozott, ugyanakkor a többségi tulajdonosa és ügyvezetője is volt a Volán Oktatási (VO) Kft.-nek, amely 2007 végéig a Zala Volán dolgozóinak képzését is szervezte.

A VO 2007 decemberében karbantartók és fizikai dolgozók képzéséről állított ki számlát a Zala Volánnak csaknem bruttó 200 ezer forintról. Ez a számla azonban furcsa utat járt be az utaztatási cégnél, három másolat is készült róla, mindegyiken más feljegyzéssel.

Az ügyészség a vádiratában azt fogalmazta meg, hogy Kiss Ferenc humángazdálkodási főosztályvezetőként a teljesítést leigazolta, aláírta és a pénzügyi osztályra küldte, s ez alapján a számla ellenértékét átutalták az oktató cégnek, holott tényleges teljesítés nem történt.

A bíróság azt állapította meg, hogy a Zala Volánnál - bármennyire tagadták is tanúvallomásaik során a felsővezetés tagjai - "bevett gyakorlat" volt év végén a következő esztendőről előre hozott költségek elszámolása, emiatt tehát nem lehetett megállapítani, hogy Kiss Ferenc csalást követett volna el. Más oktatócéggel kapcsolatban is előfordult, hogy előre kifizették a szolgáltatását, a társaság pedig csak a következő évben végezte el a képzést, de sporttámogatást és egyéb beszerzéseket is kifizetett a Zala Volán az év utolsó napjaiban.

A másik vádpont szerint - amelyet az ügyész a vádbeszédében visszavont - Kiss Ferenc olyankor igazolt magának ledolgozott munkaidőt, amikor a zalaegerszegi önkormányzat képviselőjeként, a városi delegáció tagjaként Finnországban volt 2008 áprilisában. A Zala Volánnál vezetett munkaidő-nyilvántartás szerint aznap hat órát dolgozott, és ez alapján 31 ezer forint munkabért ki is fizettek neki.

Az ügyész ezzel kapcsolatban jelezte: a bírósági eljárás során bebizonyosodott, hogy a cégnél 2009-ig jogszerűen számolták el és fizették ki Kiss Ferenc önkormányzati elfoglaltságainak idejét a munkaidő terhére. Ebben a vádpontban tehát nem történt bűncselekmény.

A bíróság ítélete nem jogerős, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

.