Felmentette Nagykanizsa közgyűlése a város jegyzőjét: nem közöltek indokot

2011.12.22. 18:16

Felmentette Nagykanizsa önkormányzata csütörtökön a város jegyzőjét, Tuboly Mariannát.

A leváltásról a soros közgyűlés lezárása utáni időpontra összehívott rendkívüli közgyűlésen döntöttek a város képviselői. A Tuboly Marianna kérése ellenére zárt ülés után Cseresnyés Péter polgármester (Fidesz-KDNP) a sajtó érdeklődésére csupán annyit mondott: a közgyűlés döntése alapján felmentették a jegyzőt, de indoklást újságírói kérdésre sem közölt.

Nagykanizsa jegyzőjének távozását három évvel ezelőtt egyszer már kezdeményezték fideszes képviselők. Az akkori közgyűlés tagjai 2008 nyarán indítványozták, hogy ne véglegesítsék az éppen lejárt próbaideje után Tuboly Marianna megbízatását, de a közgyűlés többségi szavazatával mégis megtarthatta pozícióját, amelyet mostanáig tölthetett be.

A csütörtöki döntés előtt a jegyző már a délelőttre összehívott soros közgyűlési ülésen sem vett részt. Leváltásáról az ezt követő rendkívüli ülésen határozott a képviselők többsége, de a zárt körben elhangzott indoklásról a jegyző sem kívánt nyilatkozni az újságíróknak.

A nagykanizsai közgyűlés soros ülésén döntöttek a helyi adókról szóló rendelet megalkotásáról, és ezzel együtt a nem lakás céljára szolgáló építmények után fizetendő adók megemeléséről. A garázsok, az üzletek és az irodák után fizetendő adók emelésével mintegy 160 millió forint többletbevételre számít a város.

Az előterjesztésben rögzítettek szerint garázsok esetében az eddigi 200 forint helyett 300 forint adót kell fizetni négyzetméterenként. Az ötezer négyzetméternél - vagy kiemelt kereskedelmi övezetben már ezer négyzetméternél - nagyobb kereskedelmi ingatlanok után 500 forintról 1500 forintra emelkedik a négyzetméterenként számolt adó. Irodák és egyéb, nem kereskedelmi célú, de 15 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű épületek után 500 forintról 700 forintra emelik az adó mértékét.

A képviselők döntése alapján átlagosan 2,9 százalékkal emelkedik Nagykanizsán a víz- és csatornadíj, előbbi a lakossági fogyasztóknak köbméterenként 323 forintra, utóbbi 202 forintra. A nagykanizsai közgyűlés határozata alapján 8,8 százalékkal növekszik januártól a települési szilárd hulladék elszállításának díja is.

.