Felvásárolja az állam a zsebszerződéssel érintett földeket az Őrségben

2012.01.12. 12:50

A kormány 450 millió forintot csoportosított át az Őrségi Nemzeti Parkhoz, annak érdekében, hogy felvásároljon mintegy 500 hektárnyi, feltehetően "zsebszerződéssel" érintett természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldet - jelentette ki csütörtökön Őriszentpéteren Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Törvény rendelkezik arról, hogy 2015 végéig a védett és védelemre tervezett természeti területeket állami tulajdonba kell venni - emlékeztetett a szaktárca vezetője.

A kormányzat eltökélt abban, hogy védje és gyarapítsa az állami termőföld vagyont, és megakadályozza a vélhetően jogellenes külföldi földhasználatot, tulajdonszerzést - hangoztatta a miniszter aki csütörtökön az Őrségi Nemzeti Parkban a Magyar Tarka Információs Nap elnevezésű szakmai rendezvényen vett részt.

Magyar tarka tehenek a fajta tartására szakosodott Őrségi Nemzeti Park állattartó telepén, a Vas megyei Őriszentpéteren
Magyar tarka tehenek a fajta tartására szakosodott Őrségi Nemzeti Park állattartó telepén, a Vas megyei Őriszentpéteren

Magyarország páratlanul gazdag természeti kincsekben, melyek megóvásában, a velük való fenntartható gazdálkodásban kiemelt szerepe van a nemzeti parkoknak - hangoztatta Fazekas Sándor.

"Éppen ezért a következő hónapokban végiglátogatom valamennyi nemzeti parkunkat, hogy népszerűsítsem őket, felhívjam a figyelmet különleges szerepükre" - mondta
Ennek az országos körútnak az első állomása az őriszentpéteri, amely szerencsés módon egybe esett azzal, hogy eleget tudott tenni a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének meghívásának is - tette hozzá.

Az Őrségi Nemzeti Parkban jelenleg több mint 300 magyar tarka fajtájú szarvasmarhát tartanak, amelyekkel 250 hektáros területen legeltetnek, ezzel a hagyományos módszerrel tartva karban a réteket.

A nemzeti park egy programjaként őrségi gazdákhoz helyeznek ki államilag támogatva magyar tarka szarvasmarhát, hogy ezzel is segítsék természetvédelmi szempontból is fontos legeltető állattartás ismételt elterjedését.

Fazekas Sándor a szakmai rendezvényen előadásában rámutatott: Magyarország szarvasmarha állománya az elmúlt években folyamatosan csökkent, egy 2011 június elsejei felmérés szerint már csak 687 ezer szarvasmarhát, ezen belül 321 ezer tehenet tartottak az országban.

Szavai szerint az állomány nagysága az elmúlt 10 évben 15 százalékkal csökkent, a tehenek száma pedig mindössze négyötöde a 10 évvel ezelőtti állománynak.
A magyar tarka adja a hazai állomány felét, és mind hústermelésben, mind tejtermelésben felveszi a versenyt a külföldi fajtákkal.

A tenyésztők egyesületének szakmai munkáját dicséri, hogy a tejtermelés az elmúlt 5 év alatt közel 800 litert emelkedett - jegyezte meg.

A miniszter beszédében többször is hangsúlyozta, a helyi termékek népszerűsítésének és piacra juttatásának fontosságát. Ilyen helyi kézműves termékek az Őrségben a fazekasok termékei.

Ennek jegyében Fazekas Sándor adta át csütörtökön az Őrségi Nemzeti Park által meghirdetett pályázat díját, melynek alapján 21 pályázó közül hatan ajánlhatják ezután portékájukat a nemzeti park emblémáját feltüntetve, kifejezetten őrségi nemzeti parki helyi termékként.