A fidesz a magyar kis- és középvállalkozásokra akarja helyezni a hangsúlyt

2010.02.01. 19:22

A Fidesz a kis- és középvállalkozókat tekinti a legfontosabb gazdasági partnereinek; célja pedig az, hogy "újra mozgásba hozza" a magyar munkahelyek kétharmadát adó szektort.

Varga Mihály, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség alelnöke hétfőn egy kaposvári sajtótájékoztatón beszélt erről, hangsúlyozva: "a Fidesznek egy nagyon határozott célja van, az, hogy lehetőség szerint többen tudjanak dolgozni az országban." Legalább annyian - tette hozzá, mint az ugyancsak tízmilliós Csehországban, ahol egymillióval többen dolgoznak.

A kormányzásra készülő ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetője közölte: a kis- és középvállalkozásokat adócsökkentéssel és vállalkozásfejlesztéssel erősítenék meg.
Varga Mihály emlékeztetve az 1998 és 2002 között a gazdaságfejlesztést szolgáló Széchenyi-tervre, azt mondta: nem hiszi, hogy tökéletes volt az a program, de biztos abban, hogy a hazai és az európai uniós források koncentrálásával néhány területen áttörést lehet elérni. Az idegenforgalom, az alternatív energia, az otthonteremtés, az egészségipar mindenképpen szerepet kell, hogy kapjon egy új gazdaságfejlesztési programban - tette hozzá.

A nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kérdésre a politikus közölte: az ezzel kapcsolatos szakmai álláspontját továbbra is fenntartja, azaz a nyugdíjak összegének függnie kell a jövedelmektől és a munkában eltöltött időtől. Ez pedig csak egy névleges egyéni számlás rendszerben valósítható meg. Megjegyezte: az általa támogatott modellnek ez a lényege és nem az, hogy minek hívják.

Az ellenzéki párt alelnöke az országgyűlés pénzügyi bizottsági elnökeként kitért arra is: miután a Fővárosi Ítélőtábla egy újságíró keresete nyomán megállapította, hogy a kormány államháztartási adatokat titkolt el 2006-ban, keddre összehívta a bizottságot. Mint mondta: arra szeretne választ kapni, hogy ez okozott-e kárt az országnak, és befolyásolta-e a választás kimenetelét. Az ülésre Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Veres János volt és Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminiszter is meghívást kapott.

.