Nosztalgiázás felsőfokon – Jurassic World

2015.06.12. 08:44

Rengetegen voltak kíváncsiak az 1993-as filmklasszikus folytatására.

Két sor híján telt ház volt a Jurassic Park negyedik részének, a Jurassic World-nek soproni előpremierjén. A tudósító kissé félve ült be kedvenc gyerekkori filmjének folytatására, hiszen sokszor már a második rész is hatalmas csalódás, ha egy igazán jó alkotásról van szó.

A jegyet és kukoricát vásárlók sora sosem akart elfogyni, sokan az utcán várakoztak némi levegőt magukba szippantva a 19:45 helyett 20:05-kor kezdődött vetítés előtt.

Nosztalgiázás felsőfokon – Jurassic World

Részlet a filmből

Az előzetesekből úgy tűnt, hogy a történet követi majd a jól bevált „a szuper biztonságos parkból kiszabadulnak az állatok és felfalják a látogatók egy részét, ám a végén minden jóra fordul” elvet, s a rendezők inkább a látványelemekre építenek ütős sztori helyett.

A 3D-s mozit látva ez a hipotézis teljes mértékben beigazolódott. A sokszor hullámzó (hol közhelyes monológoktól hemzsegő, hol körömrágósan izgalmas) cselekmény nem hozott sok újat, s a kisarkított, klisés főszereplők sem növelték a film értékét.

A film magyar nyelvű előzetese

Ugyanakkor előnyére írható, hogy nem próbál visszautaztatni az időben, s a régi (vissza már úgyse hozható) hangulatot erőltetni és utánozni, ellenben teljes mértékben modern, valóban a jelenben (sőt kicsit inkább a jövőben) játszódik s fantasztikus látványelemei és hangeffektjei a székbe szögezik a nézőt, s azt sugallják, hogy mégiscsak megérte folytatni a népszerű trilógiát.

A rendezők ráadásul ügyesen használták ki a nosztalgiafaktort, a film ugyanis számos visszautalást, jellegzetes kelléket és helyszínt vonultat fel az 1993-as Jurassic Parkból, megdobogtatva ezzel az akkori mozi szerelmeseinek szívét. A dolog láthatóan működik, az idősebb korosztály izgatottan sustorgott fel egy-egy ilyen momentum láttán.

Akinek egy kis emlékezet frissítésre van szüksége, itt az első rész előzetese

Vigyázat, spoiler következik! 

Nem árulok el nagy titok azzal, hogy a film során a felesleges mellékszereplőket és az állatokat kihasználó gonosz embereket annak rendje és módja szerint bekebelezik, újdonság viszont, hogy a velociraptorokat pozitív kontextusban ábrázolják. Sőt a végkifejletben a gyilkológép dinoszauruszt is segítenek legyőzni egy kimondhatatlan nevű „víziszaurusz” és a nélkülözhetetlen T-Rex segítségével. A végkifejlet viszont némi űrt hagy maga után, tekintve, hogy az (újfent) becsődölt park és a hibrid dinoszauruszok létrehozójának sorsa rejtve marad.

Összességében elmondható, hogy aki magasröptű kultúrára vágyik az rossz ajtón kopogtat, aki viszont egy izgalmas és látványos kalandfilmre ülne be sok foggal, szépen megfogyatkozó stábbal, futurisztikus elemekkel és jó néhány gigantikus dinoszaurusszal, az nyugodtan váltsa meg a jegyét, a Jurassic-élmény garantált.

.