„A saját fejetek után menjetek!” - Andy Vajna szombathelyi diákoknak mesélt

2015.04.01. 14:25

Közvetlen stílusú ember, és nem kell a szomszédba mennie önbizalomért.

Az ismert pruducernek közvetlen stílusa van, és nem kell a szomszédba mennie önbizalomért.

Az EMMI és az Amerikai Nagykövetség támogatásával egy időben tartott Amerika-napot a Szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és a Kanizsai Dorottya Gimnázium.

A sokrétű és sok helyszínes programsorozat egyik kiemelkedő eseménye volt Andy Vajna megjelenése.

Az ismert producer, aki egyben a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos is, szerdán délelőtt a kereskedelmi iskolában tartott előadást.

Az érdeklődők – elsősorban a két iskola diákjai - zsúfolásig megtöltötték az iskola ebédlőjét.

A filmes először egy rövid előadást tartott „Az amerikai álom és a self-made man” címmel, majd hosszabban válaszolt a diákok kérdéseire.

A sikeres prudecer

Vajna szerint a filmes szakmában - és egyáltalán: az életben - a szerencse önmagában nem elég, arra fel kell készülni, észre kell venni a lehetőségeket. Ha mindez megvan, akkor már csak az „állati sok munka” kell, hogy működésbe lendüljenek a dolgok – tudtuk meg. Az ő személyes titka még annyi, hogy úgy érzi, egész életében nem dolgozott, csak játszott. Megtalálta azokat az érdekességeket, amik annyira izgatták, hogy a munka nem munkának, hanem szórakozásnak tűnt.

 Andy Wajna szombathelyi diákoknak mesélt

Például amikor a Terminátor című kaszasikert készítette, akkor az izgatta, hogy mikor jön el a pillanat, amikor már nem az emberek kontrollálják a számítógépeket, hanem fordítva. A film csak a felszínen akciófilm, a mélyben erről a problémáról szól – mondta.

A Rambo készítésekor az izgatta, hogy mi történik azokkal az amerikai katonákkal, akiket a vietnami háborúra treníroztak, majd a háború után visszakerülnek a mindennapokba. „Ezek az emberek annyira fel voltak húzva, hogy a legkisebb dologra robbantak” - magyarázta a producer.

A kormánybiztos

Kiderült, a kormányzati felkérés két dologról szól: egyrészt hogy a magyar közönség menjen vissza a moziba és nézzen magyar filmeket, másrészt hogy Magyarország kerüljön a filmgyártás térképére. Ez utóbbi már sikerült, a legnagyobb sztárok (Brad Pitt, Angelina Jolie, Tom Hanks stb.) itt forgatnak, Magyarország filmipara GDP tekintetében megelőzi az összes európai országot. Jelen pillanatban már inkább kapacitáshiány van.

A diákok és a tanárok is kérdeztek

„Ne izguljatok, én jobban izgulok” - így biztatta kérdésekre Andy Vajna a diákokat, akik először félénken és vonakodva érdeklődtek, majd alaposan belendültek.

A bő félórás interaktív beszélgetés számos változatos témát ölelt fel.

Megtudtuk például, hogy Wajna 12 évesen, egyedül, szülei nélkül indult útnak Amerikába, filmes karriere valószínűleg annak köszönhető, hogy ifjúkorában egy hollywoodi filmstúdió mellett lakott, és a kerítésen kívülről nézte a bent folyó munkát.

De még mielőtt valóban filmmel kezdett el foglalkozni, számos más területen is kipróbálta magát.

Gyakorlatilag mindenhol sikerrel.

Volt fotós, fodrász, forradalmasította a paróka- és a farmernadrág-készítést. A közönség ízlését és reakciót onnan tanulta meg, hogy vett két mozit, és beült a nézők közé. 10 évig filmeket adott el, aztán rájött, kellemesebb, ha ő is gyártja azokat.

A legnagyobb kasszasiker a Terminátor 2 volt (1,5 milliárd dollár bevételt hozott), míg a legnagyobb bukás a Burn Hollywood Burn volt, amely 11 anti-Oscar-díjat kapott.

Megtudtuk, hogy jó együtt dolgozni „Arnolddal”, Sean Connery-vel, Madonnával, nehéz ügy viszont Sylvester Stallonéval és Sharon Stone-nal.

A magyar filmek közül a Kétszer kettő néha öt (Révész György) és a Napfény íze (Szabó István) a kedvence, nos és azok, amelyik az ő nevéhez fűződik (A miniszter félrelép, Szabadság, szerelem.) Az újabbak közül tetszett neki a Fehér Isten, és kevésbé a Liza, a rókatündér; és nagyon nem a Dumapárbaj.

A magyar rendezőkkel az a baj - közölte -, hogy azok a főiskolán nem a történetmesélést tanulják, hanem hogy hogyan keltsenek érzelmeket. Csakhogy ezzel a nézők nem nagyon tudnak mit kezdeni, a filmek nem tartanak sehova.

Magyarországhoz főleg a nyelv köti. Ez utóbbit hazatelepülésekor még törte, azonban a barátnőknek köszönhetően már egyre jobb. (A producernek akcentusa már szinte semmi nincs, igaz, egy-két szó még angolul jön, főleg azok, amelyeknek nincs egyértelmű fordítása – a szerk.)

Andy Vajnát nem érdekli, milyen „baromságokat” ír róla a bulvársajtó, mint ahogy a rosszindulatú emberek megjegyzésein is átlép. „A saját fejetek után menjetek!” - tanácsolta a kanizsais és kereskedelmis diákoknak.

A népszerű diplomata

Andy Vajna „fellépése” előtt Steve Lindsey diplomata angol nyelvű előadása töltötte meg az ebédlőt.

Steve Lindsey

Az USA nagykövetségének titkárságvezetője saját élettörténetén keresztül mutatta be a kisebbségek helyzetét Amerikában és a nagyvilágban, egyszerre téve hitet a tolerancia, az egymás elfogadása és a céltudatos, nagyon kemény munka mellett. (Ez összecsengett Wajna véleményével és az Amerikáról alkotott sztereotípiákkal.) A múlt szeptembere óta Budapesten dolgozó diplomata hosszan és humort sem nélkülözve válaszolt a diákok és tanárok legváltozatosabb kérdéseire, a magyar ételektől kezdve a bagdadi tapasztalatokon át a tengerészgyalogos élményekig.

Steve Lindsey

Steve Lindsey előadása láthatóan elnyerte a fiatalok tetszését. Ezt nemcsak az erős és őszinte tapsról lehetett lemérni, de arról is, hogy a találkozó után sokan le is fotóztatták magukat vele.

Steve Lindsey

.