Már a vonalas számok is nagyon olcsók Skype-telefonnal

alon.hu

2007.01.20. 13:41

Városon belül a T-Com átlagár feléért, a távolsági beszélgetések esetén harmadáért-negyedért tudunk vezetékes számot hívni a Skype internetes telefon néhány napja bevezetett új tarifáival. A szolgáltatás két számítógép között továbbra is teljesen ingyenes. Már nyugdíjas szüleim is ezt használják.

Skype, az internet ajándéka

Ha ezt a cikket olvassa, akkor ön nagy valószínűséggel most az interneten csüng, teljesen hozzászokva ahhoz, hogy – eltekintve az internet előfizetési díjtól – az internetes tartalom jelentős része ingyen jön a házhoz. Ez jó dolog. Ennél már csak az jobb, amikor olyan dolgokhoz lehet ingyen hozzájutni, amiért alapjáraton fizetni kell.

Ilyen például az internetes telefonálás. Ezek közül az ALON első számú kedvence a Skype, olyannyira, hogy az elmúlt években három tesztet is írtunk a szerkesztőségben is intenzív munkára használt szolgáltatásokról.

Először a Skype megjelenésekor, három éve foglalkoztunk a témával: akkor az internetes telefonálás ingyenes lehetőségére hívtuk fel olvasóink figyelmét. Néhány napnyi teszt után akkor azt írtuk, hogy „az eddigi tapasztalatok nagyon jók”. Nos, három év után ugyanezt mondhatjuk.

 

Skype

Másodszor 2004 végén hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a Skype immár nemcsak két számítógép között működik, de ki is lehet telefonálni vele. Akkor 10 forint körül volt egy hazai vezetékes szám hívása.

Tavaly áprilisban a cég egy újabb szolgáltatását, a videotelefont teszteltük le.

Zuhanó árak

Ha valaki figyelemmel követte a Skype eddigi karrierjét, valószínűleg osztja abbéli véleményünket, hogy a nagy telefontársaságok már eddig is összevont szemöldökkel figyelték az internetes telefonálás körüli fejleményeket.

A szemöldökök újabb egymáshoz való közeledését hozhatják a Skype-Out napokkal ezelőtt bejelentett új tarifái, és a Magyarországra érvényes díjszabásokat látva, erre csakugyan minden okuk megvan.

Az új árlista alapján ugyanis alig több mint 5 forintos (0.002 euró) percdíjjal hívhatunk bármilyen belföldi vezetékes számot. Ehhez ugyan kapcsolási díjként hozzájön (0,039 euró, kb. 10 forint), de a telefonálás még így is jelentősen olcsóbb, mint a „hagyományos” magyar telefontársaságok ára. A T-Com aktuális percdíjait a kaotikus csomagrendszerek miatt nehéz megmondani, de a Skype még a legelőnyösebb ajánlatoknak is jellemzően a felét, távhívások esetében pedig harmadát-negyedét számlázza. A külföldi vezetékes beszélgetések zöme egyébként még a magyarnál is olcsóbb.

Nem utolsó szempontok

Nem utolsó szempont, hogy a Skype egy fillér előfizetési díjat vagy hűségnyilatkozatot nem kér, ha telefonálunk, fizetünk, he nem, akkor nem. Mindössze annyi a dolgunk, hogy Skype egyenlegünket bankkártyánk segítségével feltöltjük (erről később)

 

 

A cég már magyar nyelven is elérhető honlapján részletes tájékoztatást kapunk a szolgáltatás használatáról, az egyenleg feltöltéséről és a percdíjakról is.

Skype hálózaton belül természetesen továbbra is ingyenes telefonbeszélgetést tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy két internetre kapcsolt számítógép esetében napi 24 órát cseveghetünk.

A cég a közelmúltban egyébként több új olyan jellegű szolgáltatást is bevezetett, amelyek már összemérhetőek a hagyományos telefontársaságok szolgáltatásaival. Tarthatunk saját előfizetői számot, lehet hangpostánk, és gyártanak már kizárólag Skype alapon működő telefonkészülékeket is, melyek használatához még számítógép sem kell, csak internetes kapcsolat.

Gyakorlati útmutató

Az előfizetést a cég honlapján keresztül bonyolíthatjuk le, ehhez készítsük elő bankkártyánkat és kattintsunk a magyar nyelvű honlapra. Itt a Skype egyenleg vásárlása pontnál a Skype-azonosítónkkal tudunk bejelentkezni, ezután a honlap magyar nyelven végigvezet minket a fizetési folyamaton.

 

Kiválasztjuk a fizetési módot, a kártyánk típusát, a díjcsomagot, majd a „Következő” gombra kattintva megadjuk a bankkártya számát, adatait és egy azonosítót, ami általában a kártya hátoldalán található számsor utolsó 4 számjegye.


A művelet gyors, egyértelmű és egyszerű.

A műveletet követően rövid időn belül megjelenik az egyenlegünk a Skype program ablakában és a szoftver folyamatosan mutatja, mennyi pénz van még telefonálásra.

A szolgáltatás használata során mintegy 56k sávszélességet foglal be, ami azt jelenti, hogy bármely stabil szélessávú kapcsolattal használható. Gyakorlatilag minden ma használatos számítógép hardvere elegendő a futtatáshoz, de Pentium III. osztályú gép és 256MB memória alatt ne várjunk csodákat.

A hangminőség teljesen rendben van, ezt az elmúlt másfél év rendszeres használati tapasztalata után is nyugodtan kijelenthetjük.

Nyugdíjas szüleim beköttették az internetet, és épp most készülnek lemondani a telefont, átállva teljesen a Skype-ra. Szerintem igazuk van.

A Skype magyar nyelvű honlapja

Korábban:

Kipróbáltuk a Skype ingyentelefont!
Skype Out: Telefonálás fillérekért
Kipróbáltuk az ingyenes Skype videotelefont

 

 

.