Így etessük télen a madarakat

alonmedia.hu

2014.12.07. 09:15

A téli madáretetés fontos. Megkérdeztük a szakembert, hogyan tudunk a legjobban segíteni.  

A téli madáretetés fontos. Megkérdeztük a szakembert, hogyan tudunk a legjobban segíteni.

Megkérdeztük a szakembert, hogyan tudunk a legjobban segíteni.

A téli madáretetés fontos védelmi szerepet tölt be minden évben. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, lehetséges eledelekről és az elkövethető hibákról Gyurácz Józsefet, a Nyugat-magyarországi Egyetem Állattani Intézeti Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

A madáretetés nagy segítséget jelenthet azoknak a madaraknak, amelyek nálunk, Magyarországon telelnek, és a kiszámíthatatlan időjárási viszonyokban élelemhiánnyal találják szembe magukat – kezdte Gyurácz József. Ez az állapot elsősorban énekesmadarakat érinthet, pintyféléket, rigóféléket és cinegéket; az ő túlélési esélyeiket növelhetjük, ha a téli időszakban eleséget biztosítunk számukra.

 

Az olajos magvak a legjobbak (például a napraforgó vagy a dió), de faggyúval, szalonnabőrkével vagy félbevágott almával is kedveskedhetünk a madaraknak és segíthetjük a táplálkozásukat. Ezeket az anyagokat egyszerűen és olcsón beszerezhetjük, például állateledel-boltban vagy magángazdáknál – mondja a szakember.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az állatok etetése mellett az itatásukról is gondoskodnunk kell, hiszen a fagyos, hóborította napokon a madaraknak az ivóvízhez jutás is problémát jelenthet. Szintén lényeges kiemelni, hogy ha egyszer elkezdtük az etetést november-december tájékán, akkor nem szabad abbahagyni tavaszig, mert a madarak napokig keresik a megszokott eleséget, és ha beköszönt a rossz idő, nem lesz idejük más etető után nézni, ezért elpusztulhatnak – figyelmeztet Gyurácz József. Arra is oda kell figyelnünk az etetők elhelyezésekor, hogy a macskák és egyéb házi kedvencek ne érjék el.

 

A madarakat csak természetes eleséggel etessük, kerüljük tehát az olyan mesterséges készítményeket, mint a konzervmaradék, a kenyér vagy az adalékokat tartalmazó egyéb élelmiszerek.

A szakember szerint pedig akkor sem kell lemondanunk a madarak segítéséről, ha nem családi, hanem társasházban lakunk. Eledelt ugyanis kitehetünk a teraszra vagy az ablakpárkányra egyaránt. Az etetők pedig egyszerűen házilag is elkészíthetők. Ezek a madarak egyébként télen is meglehetősen kedvelik az ember közeli környezetet, főleg, hogyha könnyen elérhető táplálékforrással kínáljuk őket.

 
 
.