Szerdán megszólalnak a szirénák Szombathelyen

alon

2015.03.02. 16:22

A szombathelyi bombázás 70. évfordulójára emlékeznek. 

Szerdán ismét megszólalnak a szirénák 11:46 perckor Szombathelyen, ezzel emlékezve a város 1945. március 4-én történő bombázására - jelentették be a mai városházán tartott sajtótájékoztatón. Hetven éve érte a megyeszékhelyt a támadás, amely következtében a lakóházak kétharmada porrá omlott és közel háromszáz lakos lelte halálát.  

A városszerte megszólaló szirénaszó után, délben, a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi téri épületének falán elhelyezett emléktáblánál kezdődik az ünnepi megemlékezés, ahol Schöpflin György történész, európai parlamenti képviselő mond beszédet, amelyet az emlékezés gyertyáinak elhelyezése követ.  

Ezután a jelenlevők közösen átsétálnak a Ferences-templom oldalában található domborműhöz, ahol egy ökomenikus szertartással emlékeznek meg az eseményekről.  

Délután kettő órakor a Jáki úti temetőben emléktáblát avatnak az F3-as és F4-es parcellák határán, ahova korábban a bombázás áldozatait temették.  

A megemlékezés délután öt órakor a Székesegyházban folytatódik majd - ismertette a programot Puskás Tivadar polgármester.   

"A Székesegyházban püspöki szentmise alkalmával emlékezünk meg az áldozatokról, amelyet az oratórium megáldása követ" - mondta el Császár István, püspöki helynök.  

Az idei megemlékezést még különlegesebbé teszi az, hogy a szentmise után bemutatják A Szombathelyi Székesegyház bombázása és újjáépítése című könyvet is. 

A könyv a székesegyház felépítésétől egészen napjainkig végigköveti az épület történetét, de emellett túlélők beszámolói is színesítik a művet - mesélte Koltay Ferenc, a Szombathelyi Székesegyházért Alapítvány kuratóriumi elnöke.  

Az oratóriumot korábban raktárként használták, mivel ide hordták össze azokat az építészeti töredékeket, amelyeket sikerült megmenteni a bombázást követően - tudtuk meg.  Ezek szakszerű rendszerezése - Zsámbéki Monika művészettörténész vezetésével - a közelmúltban készült el. 

.