Esélylatolgatás: Magyarország - Izland Eb-mérkőzés

2016.06.17. 09:06

Kemény ellenféllel lép pályára a magyar csapat.

Amennyiben a magyar labdarúgó-válogatott szombaton második, Izland elleni csoportmérkőzését is megnyeri, biztosan továbbjut csoportjából a franciaországi Európa-bajnokságon.

A döntetlen ugyan matematikailag még nem jelentene egyértelműen nyolcaddöntős szereplést, de a statisztika alapján azzal is szinte biztosra vehető lenne a legjobb 16 közé kerülés. Az 1986 és 1994 közötti három világbajnokság ugyanilyen rendszerben zajlott, mint a mostani, első ízben 24 csapatos kontinensviadal, azaz a hat csoportból az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik is továbbjutott. Ezeken a tornákon az egy-egy győzelem és döntetlen egyetlen kivételtől eltekintve minden esetben továbbjutást ért. A kakukktojást az 1994-es vb E csoportja jelenti, amelyben Mexikó, Írország, Olaszország és Norvégia egyaránt négy-négy ponttal zárt, de a skandináv ország kevesebb gólja miatt a negyedik, kieső helyre szorult.

Illusztráció. A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott edzése Tourrettes-ben 2016. június 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az Eb-t mindkét válogatott remekül, meglepetéssel kezdte: kedden a magyarok 2-0-ra legyőzték az esélyesebbnek tartott Ausztriát, míg az izlandiak 1-1-es döntetlent értek el a négyes favoritja, Portugália ellen, így mindkét gárda továbbjutási reményekkel lép pályára a marseille-i Vélodrome Stadionban.

Bernd Storck szövetségi kapitánynak a védelem összeállítása okozhatja a legnagyobb gondot, ugyanis Fiola Attila megsérült az osztrákok elleni összecsapáson és a jobb oldali védőként is bevethető Lovrencsics Gergő szintén sérüléssel bajlódik, igaz, utóbbi már társaival együtt edzett csütörtökön. Amennyiben a Lech Poznan légiósának szerepeltetését nem kockáztatja meg a német szakember, akkor vagy a keret legfiatalabb tagja, Bese Barnabás jöhet szóba, vagy az a Juhász Roland, akivel a csütörtöki tréningen hosszasan elbeszélgetett. De más változtatás is elképzelhető a kezdőcsapatban, mivel kérdéses, hogy mindenki bírja-e a négynaponta sorra kerülő meccsek jelentette fizikai terhelést.

A szakmai stáb és a játékosok egyaránt elismerően nyilatkoztak a soron következő riválisról. Andreas Möller másodedző szerint fejben és lélekben erősnek kell lenniük, ugyanis Izland az első perctől az utolsóig százszázalékos koncentrációra fogja kényszeríteni a csapatot, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a vb-bronzérmes Hollandiát kiejtette a selejtezősorozatban azzal, hogy mindkétszer legyőzte. Németh Krisztián pedig úgy fogalmazott, hogy a négyes legnehezebb ellenfele lesz Izland a keménységet és a kiszámíthatatlanságot tekintve.

Illusztráció. Németh Krisztián, Szalai Ádám és Juhász Roland (b-j) a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott edzésén Tourrettes-ben 2016. június 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

A két gárda közös múltja a magyaroknak kedvez, ugyanis az eddigi tíz meccsen hétszer győztek három vereség mellett, ráadásul a szigetországiak 21 éve nyeretlenek, az azóta lejátszott négy találkozón mindannyiszor alulmaradtak. A legutóbbi, öt évvel ezelőtti összecsapáson a magyar csapat 4-0-ra győzött, azon a meccsen a jelenlegi keret két tagja, Dzsudzsák Balázs és Elek Ákos is betalált.

A találkozó szombaton 18 órakor az orosz Szergej Karaszjov sípjelére kezdődik a marseille-i Vélodrome Stadionban, amelynek gyepszőnyege annyira rossz állapotban van, hogy a szokásoktól eltérően pénteken egyik válogatott sem edzhet rajta.

A várható kezdőcsapatok:
    Magyarország:
Király Gábor - Lang Ádám, Guzmics Richárd, Juhász Roland, Kádár Tamás - Elek Ákos, Nagy Ádám - Németh Krisztián, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám
    Izland:
Hannes Halldórsson - Birkir Savarsson, Ragnar Sigurdsson, Kári Árnason, Ari Skúlason - Aron Gunnarsson, Gylfi Sigurdsson - Johann Gudmundsson, Birkir Bjarnason - Kolbeinn Sigthórsson, Jón Dadi Bödvarsson

.