Európa vagy megállítja a migránsokat, vagy meghal - interjú Nógrádi Györggyel

2016.06.05. 17:26

Hajdúhadházi előadása után adott interjút az elemző.

A migránsválság óta hány ezredik ilyen jellegű előadását tartotta?

Konkrét számmal nem tudok szolgálni. Nagyon sok helyre hívnak, én pedig mindenhová örömmel megyek, mert élvezem. Nem csak Magyarországon, hanem a világ bármely pontján.

Következetesen a migráns kifejezést használta a hajdúhadházi közönsége előtt. Angela Merkel menekültekről beszél, és Gyurcsány Ferenc is.

Engem nem érdekel, nem zavar, de nem is befolyásol Angela Merkel vagy Gyurcsány kifejezése. Nekem meggyőződésem, hogy az Európába jövő migránsok kilencven százaléka embercsempészek révén jut be a kontinensre, továbbá az összes bejövő ember döntő többsége, 95 százaléka gazdasági migráns, nem pedig politikai menekült.

Talán nem tudják a „menekültpárti” politikusok azt, hogy a debreceni táborban tavaly több mint 30 ezer ember fordult meg, de közülük csak mintegy hetvenen kaptak menekültstátuszt, és a legtöbben már azelőtt „olajra léptek”, mielőtt elbírálták a kérelmüket.

Biztos vagyok benne, hogy a magyar politikai elit ezt is tudja, és minden kérdésben megfelelően informált, de a politikai elitet Magyarországon és a világon mindenütt a saját politikai céljaik vezérlik és befolyásolják.

Mit szól ahhoz, hogy bár korábban civilek és pártok is tüntettek a debreceni tábor bezárásáért, arra pont a migránsválság csúcsán került sor?

A debreceni városvezetés jó érzékkel felmérte, majd kihasználta a lehetőséget.

Azért egy menekülttábor sorsa vélhetően nem helyben dől el, hanem Budapesten.

Nézze, én soha életemben nem foglalkoztam belpolitikával, most sem fogok. Magyarországon a lakosság sehol és soha nem akar menekülttábort, ennek megfelelően döntött a politika, amikor bezáratta a debreceni tábort.

Mit gondol, Angela Merkel ránk tudja erőltetni a migránskvótát?

A népszavazás után ennek valószínűsége a minimálisra csökken. Az tehát a magyar érdek, hogy a lakosság döntő többsége a kvótarendszer ellen szavazzon.

Mi lesz Magyarországgal, ha nagy és erős Németország a gazdasági, politikai erejével megmakacsolja magát?

Mi nem Németországtól függünk, hanem az Európai Uniótól, annak részei vagyunk, és jó hír számunkra, hogy az EU tagországainak többsége ugyanúgy ellenzi a kvótarendszert, mint mi, mert Európa lakossága nem akar több migránst.

Úgy tűnik, nem csak az „őslakosok”, hanem már a migránsok sem akarnak több migránst. Legalábbis ezt mérte fel nemrég a Foreign Policy a németországi törökök körében.

Nyilvánvalóan úgy gondolják, hogy az ő pozícióikat az újonnan bejövők zavarják vagy veszélyeztetik. A Németországban élő törökök többsége már német állampolgár, teljesen érthető a reakciójuk.

A török akár jöhetnének is, mert ők valahogy nem radikalizálódnak. Terrorista akciók legalábbis nem köthetők hozzájuk.

Törökország nem tekinti magát az arab világ részének. A törökök úgy érzik, a híd szerepét játsszák Európa és az arab világ között. Törökország a térség meghatározó nagyhatalma, és nem túl barátságos a szomszédaival, részben azért, mert a törökök sokkal inkább etnikai, mint vallási alapon határozzák meg magukat.

Damaszkuszból vagy Iszlamabádból nézve Európa – benne Magyarország – egy erkölcsi fertő, sok alkohollal és lengén öltözött, emancipált hölgyekkel. Mégis itt akarnak élni iszlámként. Ki érti ezt?

A legfontosabb az, hogy Európában béke és nyugalom van. A második szempont az, hogy Európa – legalábbis a nyugati és az északi része – igencsak gazdag. Ebből következik a harmadik: itt pénzzel meglehetősen könnyű ismerkedni hosszú combú, miniszoknyás, lengén öltözött hölgyekkel, nem úgy, mint Damaszkuszban vagy Iszlamabádban.

Allah nem lát mindent. A kiadónk által szervezett tavaszi, illetve őszi debreceni állásbörzén a cégek mintegy hatezer munkahelyet kínálnak. A szakképzett migráns még akár lendítene is a gazdaságunkon.

Szakképzett migránst a törökök egyszerűen nem engednek ki. A Svédországnak küldött „migránscsomag” nyolcvan százaléka mozgássérült, a Luxemburgnak szánt állomány 90-95 százaléka analfabéta. A debreceni munkaerőpiacon a migránsok nem fognak segíteni.

Az előadásában azt említette, hogy a világon 140 millió migráns van úton. Erre a közönség soraiban sokan felszisszentek. Mi lesz velünk?

Európa történelmi felelőssége megállítani a migránsáradatot, különben aláírja a halálos ítéletét. Ilyen egyszerű.

Régóta hangoztatja már, hogy Európa identitásválságban szenved. Ez konkrétan mit is jelent?

Európát megosztják a nemzetek és a vallási ellentétek, ráadásul Európában kialakult egy egoista, önző társadalom. Az iszlám világban ilyen nincs, vagy máshogy jelentkezik.

Magyarok százai készülnek a franciaországi Európa-bajnokságra, és mindenkiben ott a félsz. Nyerésre áll a terrorizmus?

Még nem. A terrorizmus akkor fog nyerésre állni, ha a fejlett világ nem tud majd megfelelően fellépni ellene. Reméljük, ez sosem fordul elő!

Azt mondja, nyugodt szívvel és lélekkel mehetnek a szurkolók Franciaországba?

Ilyet én nem mondhatok, mert abszolút biztonság ma Európában nincs. Mindenki a saját felelősségét vállalva menjen. Már nem csábíthat azzal egy ország, egy állam senkit sem, hogy „gyere nyugodtan, majd én megvédlek, és semmi bajod nem esik”.

Cs. Bereczki Attila - Fotó: alon.hu (a képek Nógrádi György egyik szombathelyi látogatásán készültek.)

Forrás: Cívishír.hu

Az írás a Regon-együttműködés keretében jelent meg oldalunkon.

.