Lufi, fagyi, vattacukor, kukorica a szombathelyi Csónakázótónál?

2016.06.09. 07:06

Ön venne, ha lenne rá lehetőség?

"Egyre nagyobb igény jelentkezik a Csónakázótó környezetében (Árpád út - Bartók Béla krt. - Kenderesi utca - Liget utca által bezárt terület) közterületen végzett alkalmi árusításra (lufi, fagylalt, vattacukor, popcorn stb.) vonatkozóan" - olvasható abban az előterjesztésben, amelyet ma, csütörtökön tárgyal a szombathelyi közgyűlés.  

A közgyűlés még 2011-ben alkotott a közterület használatának szabályairól szóló rendeletet, amely lehetőséget ad egyes termékeknek közterületen alkalmi árusítás keretében történő értékesítésére.

Így elvileg nincs akadálya annak, hogy a tó körül vattacukrot szorongató emberek sétáljanak.

A közgyűlés elé most mégis a 2011-es rendelet módosítása kerül, mert - mint ahogy azt a hatásvizsgálatban megfogalmazzák az előterjesztők - a cél "a rendezett Csónakázótó környékének megőrzése és védelme".

A módosítást az indokolja, hogy a Csónakázótó környékét az Integrált városfejlesztési stratégia harmadik ütemében felújították. "Az alkalmi árusítás településképi szempontjai kidolgozásáig indokolttá vált a rendelet 6. §-ának kiegészítése azzal, miszerint a Csónakázó-tó környezetében (Árpád út - Bartók Béla krt. - Kenderesi utca - Liget utca által bezárt terület) alkalmi árusítás vonatkozásában ne lehessen közterület-használati szerződést kötni, kivéve a hagyományos május 1-jei rendezvényt, a Szentivánéji vígasságokat, valamint az önkormányzat által szervezett vagy az általa támogatott vagy védnökségével bíró rendezvényt" - olvasható az előterjesztésben.   

.