A szándék már megvan: legyen újra cserkészháza Szombathelynek

2016.07.30. 10:57

Ön tudja, hol volt korábban az épület?

Az 1920-ban alakult meg a Nyugat-magyarországi Cserkész Szövetség. A Magyar Cserkészszövetség III. Kerülete 1923-ban elhatározta, hogy a főváros után elsőként az országban vidéki székházat épít. A várostól ingyen kapott 600 négyszögöles telken közadakozásból felépített székházat 1935-ben vették használatba.

A háború után az épület egész környezete a szovjet hadsereg használatába került, de a földhivatali nyilvántartás szerint a tulajdonjog csak 1959-ben „szállt át” a magyar államra.

A szovjet hadsereg elköltözésével a területen a Remix gyár működött.

A rendszerváltozás után az újjáalakuló cserkészkerület számára nem volt lehetőség az időközben jelentősen átalakított székház újbóli tulajdonba vételére. A valamikori cserkész székház és környezete ma Szombathely tulajdona.

A szombathelyi önkormányzat és a Magyar Cserkészszövetség pénteken szándéknyilatkozat aláírásával rögzítette, hogy egymással együttműködve, az anyagi források együttes felkutatásával meg kívánják teremteni annak lehetőségét, hogy a cserkészek újra használhassák az egykori cserkész székházat, és az épület mielőbb ismét a Magyar Cserkészszövetség tulajdonába jusson vissza.

A rendezvényen ott voltak a szombathelyi cserkésztáborban résztvevő fiatalok is.

Forrás: szombathely.hu, fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Galéria

.