Észt győzelem a Tour de Hongrie-n

Szlovén siker született a vasárnapi, utolsó szakaszon

2016.07.03. 17:32

A magyar Rózsa Balázs a 17. helyen végzett.

Az utolsó szakaszt a szlovén Rok Korosec nyerte, míg összetettben az észt Mikhel Raim diadalmaskodott a Tour de Hongrie kerékpáros körversenyen.

Az 1. helyezett észt Mihkel Raim, a Cycling Academy (k), a 2. helyezett ukrán Olekszandr Polivoda, a Kolss-BDC (b) és a 3. helyezett cseh Daniel Turek, a Cycling Academy (j) versenyzője. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szervezők tájékoztatása szerint a Gyöngyösről indult, és a fővárosban, a Várkert Bazár előtt zárult 99 kilométeres záró etap elején egy komoly, 25 fős csoport szökött el a főmezőnytől, amely később több részre szakadt. Az élcsoportból aztán Korosec taktikázott a legjobban, s végül néhány méteres előnnyel ért célba, megszerezve ezzel az ötödik szakasz első helyét. Mögötte a mezőnyhajrában a marokkói Ahmed Amin Galdun volt a leggyorsabb, közvetlenül utána viszont Lovassy Krisztián haladt át a célvonalon.

Az 1. helyezett marokkói Ahmed Amine Galdoune, a Delio Gallina Colosio (k), a 2. helyezett észt Mihkel Raim, a Cycling Academy (b2) és a 3. helyezett szlovén Rok Korosec, a Radenska Ljubljana versenyzője (j2). MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az összetettben szinte végig vezető Raim ezen a napon is nagyszerűen versenyzett, s végül negyedik lett, amivel megőrizte első helyét.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tett meg a budapesti befutóig. A versenyt 79 kerekes teljesítette.

Az 1. helyezett szlovén Rok Korosec, a Radenska Ljubljana (k), a 2. helyezett marokkói Ahmed Amine Galdoune, a Delio Gallina Colosio (b) és a 3. helyezett magyar Lovassy Krisztián, a Differdange-Losch versenyzője (j). MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az OTP Bank különdíjakat ajánlott fel a legjobb 23 évnél fiatalabb magyar versenyzők számára, Rózsa Balázs 300, Filutás Viktor 200, Móricz Dániel pedig 100 ezer forinttal lett gazdagabb. Mindhárman a Szuper Beton csapatának versenyzői, Stubán Ferenc együttese a csapatversenyben a tízedik helyen zárt, a magyar indulók között legjobbként.

Az amerikai Chris Butler, a Cycling Academy versenyzője. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Eredmények, 5. (utolsó) szakasz, Gyöngyös-Budapest (99 km):
1. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 2:01:01
2. Ahmed Amin Galdun (marokkói, Delio Gallina Colosio) 2 másodperc hátrány
3. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) azonos idővel

Az összetett végeredménye:
1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 16:34:50 óra
2. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) 18 másodperc hátrány
3. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 20 mp h.
...17. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) 5:42 perc h.

.