Hat Vas megyei játékossal edz az Eb-selejtezőkre a férfi kosárlabda-válogatott

2016.07.20. 13:30

A cél a továbbjutás.

Megkezdte a felkészülést Kecskeméten az augusztus-szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőkre a férfi kosárlabda-válogatott, amelynek célja a kijutás a jövő őszi kontinenstornára.

Az első edzésen még nem vett részt a honosított Jarrod Jones, mint ahogy a spanyol Vitoriát erősítő Hanga Ádám is csak augusztus elején csatlakozik társaihoz, addig egyéni munkát végez. A Messzi István Sportcsarnokban szerdán az erőfelmérésen volt a hangsúly, s a játékosok alaposan megizzadtak többek között a gumiszalagos gyakorlatoktól.

A tréninget követő sajtótájékoztatón Szalay Ferenc, a magyar szövetség (MKOSZ) elnöke leszögezte, a cél a továbbjutás a csoportból.

"Az elmúlt négy évben Stojan Ivkovic kapitány irányításával folyamatosan lép előre a csapat, és ha nem jön közbe sérülés, a legerősebb kerettel állhatunk ki a macedónok, a britek és a luxemburgiak ellen" - jelentette ki az MKOSZ vezetője, hozzátéve, remek hangulat és nagy munkakedv jellemzi a válogatottat.

Stojan Ivkovic kifejtette, jó lett volna idehaza felkészülési tornát rendezni, de időpont-egyeztetési problémák miatt ez nem valósult meg, így javarészt külföldi edzőmeccsek várnak a táraságra, amely csak egy mérkőzést vív Magyarországon a kvalifikáció előtt.

"Ez most a legjobb magyar csapat, nem foglalkozunk az ellenfelekkel, magunkból akarjuk a legtöbbet kihozni. Örülök, hogy Hanga Ádám három év után ismét köztünk van, nagy segítséget jelent az együttesnek" - hangsúlyozta a kapitány, majd elmondta, az európai szövetség érzi a magyar kosárlabda fejlődését, erre utal, hogy míg négy éve még a negyedik kalapból várták a sorsolást, addig ezúttal a jóval erősebb második kalapba került a csapat.

A Vitoriával az Euroliga negyedik helyén végzett Hanga arról beszélt, hogy három, illetve két éve sérülés miatt nem állt a válogatott rendelkezésére, tavaly pedig tétmérkőzés híján - Ivkoviccsal egyeztetve - az egyéni fejlődést helyezte az előtérbe.

"Nagyszerű érzés volt májusban pályára lépni az Euroliga négyes döntőjében, s a jövőben a válogatottal is szeretnék nagy tornán szerepelni" - mondta.

A nemzeti együttes 1969 óta csak egyszer, 1999-ben szerepelt Európa-bajnokságon.    

A 40. Eb-nek Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Eb 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.

A magyar válogatott kerete:

Benke Szilárd (ZTE), Bognár Kristóf (Szombathely), Csorvási Milán (Körmend), Eilingsfeld János (Szolnok), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Laboral Kutxa Vitoria), Jarrod Jones (Pesaro), Keller Ákos (Fehérvár), Kovács Péter (Szombathely), Mészáros Máté (Kecskemét), Perl Zoltán (Capo d'Orlando), Pongó Máté (Kecskemét), Pongó Martin (Kecskemét), Rosco Allen (Stanford Cardinal), Ruják András (Sopron), Supola Zoltán (PVSK), Tóth Ádám (Szolnok), Tóth Gergely (Sopron), Tóth Norbert (Szombathely), Váradi Benedek (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Szolnok)
    
A válogatott programja:

  • augusztus 5-7.: Montenegró-Magyarország felkészülési mérkőzések, Zlati Bor, Szerbia
  • augusztus 11-15.: nemzetközi torna, Kolozsvár, résztvevők: Bulgária, Észtország, Magyarország, Románia
  • augusztus 19.: Portugália-Magyarország felkészülési mérkőzés, Setubal
  • augusztus 20.: Magyarország-Hollandia felkészülési mérkőzés, Setubal
  • augusztus 24.: Magyarország-Ausztria felkészülési mérkőzés, Kecskemét
  • augusztus 31.: Eb-selejtező: Magyarország-Nagy-Britannia, Kecskemét
  • szeptember 3.: Eb-selejtező: Magyarország-Luxemburg, Sopron
  • szeptember 7.: Eb-selejtező: Macedónia-Magyarország, Szkopje
  • szeptember 10.: Eb-selejtező: Nagy-Britannia - Magyarország, London
  • szeptember 14.: Eb-selejtező: Luxemburg-Magyarország, Luxembourg
  • szeptember 17.: Eb-selejtező: Magyarország-Macedónia, Szolnok
.