Ítéletet hirdetett a "szamaras" ügyben a Szombathelyi Törvényszék

A bíróság gondatlanságból elkövetett emberölést állapított meg

2016.07.05. 13:21

Az ügyész, valamint a vádlott és védője is fellebbezett

A Szombathelyi Törvényszék - dr. Szabó Sándor tanácsa - kedden hirdetett ítéletet az úgynevezett "szamaras" ügyben.

A megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2009-től állatokat - többek között kettő szamarat - tartott egy magyarszecsődi, kerítéssel illetőleg a Rába folyó által határolt külterületi ingatlanon. A vádlott ugyan őstermelő volt, de ezen tevékenysége nem terjedt ki a szamarakra, azokat nem tenyésztette, nem regisztráltatta és nem látta el chippel.

Illusztráció

2013. május 13-án a kapu zárása során a vádlott - annak érdekében, hogy a telepen tartott állatok kijutását megakadályozza - nem kellő körültekintéssel és az Állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény előírásait megszegve járt el. A kettő szamár a nem megfelelően bezárt kapun pontosan meg nem határozható módon kijutott és pontosan meg nem határozható okból megtámadta a terület melletti földes úton segédmotor-kerékpárral közlekedő sértettet. A sértett a szamarak támadása miatt leesett a mozgásban lévő motorról, majd a szamarak mintegy 50 méteren keresztül vonszolták, testét megtaposták és több helyen megharapták.

A szamarak támadása, a taposások, a harapások és a vonszolás miatt a sértett nagy számú külső és belső sérüléseket - többek között többszörös csonttöréseket - szenvedett el, amelyek következtében kialakult heveny idegrázkódtatás miatt a helyszínen elhalálozott.

A bíróság a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet nem jogerős.

Az ügyész téves minősítés, így a bűncselekmény halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megállapítása érdekében, a vádlott és védője felmentés érdekében jelentette be fellebbezést.

Forrás: Szombathelyi Törvényszék

.