Kevesebben halnak meg az utakon

A szupertraffipaxok működésének köszönhetően csökkent a balesetek száma

2016.07.25. 10:11

De még mindig sokan nem tartják be a sebességhatárokat.

A VÉDA-kamerahálózat 2016. április 5-én kezdte meg rendszerszintű működését. A rendőrség 2016. június 30-ig bezáróan összegezte a feldolgozott adatokat, és értékelte a második negyedéves baleseti statisztika alakulását - számolt be honlapján a rendőrség.

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)

Az értékelt időszakban összesen 79 ezer 332 közigazgatási határozatot hozott a rendőrség a mobil és fix kamerák által rögzített közlekedési szabályszegések elkövetése miatt.

A kamerák által rögzített jogsértések meghatározó többségét a sebességtúllépések adják.

Fényjelző készülék tilos jelzésén áthaladás miatt 36, míg leállósáv jogellenes használata miatt mindössze nyolc esetben született elmarasztaló határozat.

Az adatok alapján az utánfutóval közlekedők mellett a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik vezetői is nagyobb arányban követtek el sebességtúllépést. Számukra autópályán legfeljebb 80 km/óra, lakott területen kívüli úton pedig 70 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, függetlenül attól, hogy sebességkorlátozó tábla ennél magasabb értéket jelez. A rendőrség felhívja a járműszerelvények és a 3500 kg össztömeg feletti járműveket vezetők figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek az általuk vezetett jármű kategóriáját érintő, a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályokra.

A közlekedési balesetek bekövetkezésének egyik meghatározó oka a sebességtúllépés. Ennek visszaszorításával – az ezt célzó rendszeres és technikai oldalról is támogatott ellenőrzésekkel – érhető el, hogy kevesebb baleset történjen, és azok súlyossága mérséklődjön.

Visszatekintve 

  • 2015. április 1. és 2015. június 30. között 126 közlekedési baleset során 144 ember vesztette életét,
  • míg 2016 ugyanezen időszakában, 111 esetben 115-en vesztették életüket az utakon.

Tavaly április, május és június hónapokban 1423-an, míg az idei második negyedévben 1287-en szenvedtek súlyos sérülést közlekedési balesetek során.

A rendőrség bízik a kedvező tendencia folytatódásában.

.