Kiábrándult francia válogatott, szomorú sajtó

A portugál Eb-győzelem franciaországi visszhangjai

2016.07.11. 11:53

Sokan értékeltek.

Hatalmas kiábrándulást okozott a francia válogatott számára a vereség a hazai rendezésű Európa-bajnokságon Portugáliával szemben. Didier Deschamps szövetségi kapitány szerint ugyanakkor nincs mit a játékosai szemére hánynia. A francia lapok pedig a szomorúság és a kiábrándultság hangján számoltak be a mérkőzésről.

A csalódottság jelei akkor is egyértelműen érezhetőek voltak vasárnap este, amikor Antoine Griezmann szomorú arccal átvette a legjobb góllövőnek járó trófeát, vagy amikor Blaise Matuidi középpályás könnyes szemekkel ment le a Stade de France dísztribünjéről nyakában az éremmel. 

"Iszonyat, ez egy rémálom" - foglalta össze a csapat érzéseit André-Pierre Gignac a vereség után. "Kevesen múlt. Voltak helyzeteink. Kapufát lőttünk a 92. perben" - tette hozzá. 

Gignac szerint a rendes játékidőben a hazai válogatott uralta a mérkőzést, de azt nem tudta sikerre fordítani. 

"A portugálok vártak minket, és ránk erőszakoltak egy rossz ritmust. A hosszabbításban aztán végeztek velünk" - mondta a csatár.

A portugál Nani (k), valamint a francia Samuel Umtiti (b) és Dimitri Payet. MTI Fotó: Illyés Tibor

Hasonlóan látta a mérkőzést Didier Deschamps szövetségi kapitány is. 

"Kegyetlen elveszíteni a döntőt, de gratulálunk Portugáliának, amely az új Európa-bajnok. Voltak helyzeteink, de hiányzott egy kis sikeresség, egy kis tisztánlátás, egy kis fizikai frissesség. Nincs mit a játékosaim szemére hányni. Kevés dolgon múlt az egész" - mondta a mérkőzést követően a francia edző.     

Blaise Matuidi szerint a portugál válogatottnak az volt az érdeme, hogy végig hitt a győzelemben, és ezt a maga javára tudta fordítani.  

"A szomorúság ellenére mi is büszkék lehetünk arra, amit a torna alatt végigvittünk, az jó volt, sőt nagyon jó" - vélte a középpályás. "Egyesítettük a francia népet. Lelkesedést teremtettünk a csapat körül. És örömet adtunk azoknak az embereknek, akik szeretik a focit, és azoknak is, akik talán eddig egy kicsit kevésbé szerették. Ez is egy kicsit a mi munkánknak köszönhető. Erre azért büszkék lehetünk" - tette hozzá. 

André-Pierre Gignac szerint azért "meg kell emészteni az egészet, rossz nyarunk lesz".

A szomorúság és a kiábrándultság hangján számoltak be hétfőn a francia lapok a hazai válogatott vereségéről a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében.

A francia Moussa Sissoko (b) és a portugál Adrien Silva. MTI Fotó: Illyés Tibor

A Le Figaro címlapján a Stade de France gyepén láthatóan elveszett Antoine Griezmann látható a mérkőzés lefújását követően, amelyet Portugália 1-0-ra nyert meg a hosszabbításban. 

Összeomlottak - írta a L,Equipe című sportlap, amely a mezébe burkolózva zokogó Paul Pogba fotóját választotta a francia válogatott hatalmas csalódottságának illusztrálására. 

Túl kegyetlen - vélte a La Dépeche du Midi című regionális lap, amely André-Pierre Gignacot tette címlapjára, miután kapufát lőtt. 

A La Voix du Nord szerint "széttört egy álom", míg a Sud Ouest szerint "megszakad a szívünk", a Le Courrier de l'ouest szerint "a kék álom elszállt". "Mekkora csalódás" - írta a Le Courrier picard. 

A Le Parisien csak annyit írt, hogy "ez nem a mi napunk volt". A legolvasottabb fővárosi lap egyébként az egyetlen francia újság, amely a kupát magasba tartó portugál válogatott fotójával a címlapján jelent meg. 

A francia sajtó összességében inkább szomorú, mintsem keserű a kudarc miatt. 

A Libération címlapján "Mint a Kékek" felirat olvasható, amely arra utal, hogy az ország együtt sír a csapattal. 

A L,Humanité pedig csak annyit írt, hogy "Köszönet a pillanatért", utalva arra, hogy egy vereség után is lehet emelt fővel mosolyogva továbblépni. A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei Eb egy új francia labdarúgó-generáció újjászületésének éve volt. Valamennyi lap gratulált Didier Deschamps szövetségi kapitánynak, aki "felépítette a csapatot", és a Le Parisien szerint az edző már a döntő előtt győzött.  

A francia lapok azt is kiemelték, hogy a hazai rendezésű torna a franciák és csapatunk egymásra találásának története volt. 

"Köszönet, hogy újra szövődött a szerelemi történet a Kékek és a szurkolói nemzet között" - írta a L,Est Républicain, a Le Courrier picard szerint pedig a 11 játékos "egy kis energiát adott végre az országnak és büszkeséget öntött a franciákba".

.