Ősszel tárgyal a Parlament a SEK ELTE-hez történő csatlakozásáról

2016.07.07. 11:26

Érdekesen kommunikálja többek között a szombathelyiek kiválását a rektor, a soproni polgármester és a város országgyűlési képviselői.

Várhatóan Soproni Egyetem néven működik tovább négy karral januártól a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME), miután Palkovics László oktatásért felelős államtitkár július 1-jén Szombathelyen bejelentette, hogy az NYME-től az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE) kerülhet a Savaria Egyetemi Központ (SEK). Az új struktúráról ősszel tárgyal a Parlament - tájékoztatta a soproni székhelyű felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Pénteken Palkovics László azt mondta, hogy a leendő Soproni Egyetem kiemelt státuszú felsőoktatási intézménnyé alakulhat, amelyhez teljesülnie kell bizonyos tudományos és működtetési feltételeknek - tájékoztattak. A célok elérése érdekében így januártól megújuló működési struktúrában folytatja a munkát az anyaintézmény, miután a következő hónapokban előkészítik a SEK kiválását és az ELTE-hez csatlakozását. A szerkezetváltozást mindkét intézmény szenátusa támogatta. 

A közlemény szerint az államtitkár jelezte: a soproni egyetem értékeit mindenképpen meg kell őrizni. Az országosan egyedülálló, Európában is elismert erdőmérnöki és faipari tudományos központ kiemelkedő jelentőségű, így az állam mint fenntartó, a jövőben tovább támogatja és erősíti e tudományterületeket. A pedagógiai és gazdasági képzések szintén szerves részei az egyetemnek, mert regionális munkaerőpiaci igényeket szolgálnak ki.

A soproni karok jól teljesítettek az idei felvételi időszakban: több mint harminc százalékkal többen jelentkeztek oda, mint tavaly. Kitűnőek a karok pályázati eredményei is, a minősített oktatók aránya pedig eléri a nyolcvan-kilencven százalékot - áll a közleményben.

A kisalföld.hu Palkovics László soproni látogatásáról szóló cikkében további részletek is megjelentek.

A SEK elszakadási törekvéseiről - az államtitkár szavait tolmácsolva - ezt írja a lap:

"A szombathelyi karok már korábban kifejezték önállósodási szándékukat, akkor azonban a pénzügyi helyzet vizsgálatakor kiderült: a soproni anyaintézmény nélkül nem tudták volna fenntartani működésüket. A Savaria Egyetemi Központ pozíciójával kapcsolatban a tavalyi államtitkári egyeztetések során igényként fogalmazódott meg a képzési portfólió átalakítása, emellett a minisztérium az egyetem javaslatait figyelembe véve kérte a Szenátust arra, hogy a szombathelyi karok önállóságára ne a közeljövőben, hanem egy későbbi időpontban és csak meghatározott feltételek teljesülése esetén kerüljön sor. 2016 májusában újra felmerült a karok elszakadásának kérdése, amikor a Savaria Egyetemi Központban működő karok kifejezték azon szándékukat, hogy az ELTE részeként folytathassák tevékenységüket. A Nyugat-magyarországi Egyetem vezetése és a fenntartó is egyetértett abban, hogy a korábbi integrációval az intézménybe olvadt két szombathelyi kar profilja nem illeszkedett a soproni kampuszéhoz, ezért immár jó döntésnek látszik azok ELTE-hez való csatlakozása. Az intézményi fenntartó szándéka szerint a tradicionális soproni karokból felépülő új struktúrában az eddig fennálló működési problémák csökkennek és megszűnhetnek, a gazdálkodás és a szervezettség pedig stabillá válik."

Faragó Sándor rektor úgy fogalmazott, hogy azok a karok, amelyek idővel leváltak az egyetemről, gazdasági problémákkal küszködtek. 

Sopron polgármestere és országgyűlési képviselői közös sajtóközleményükben támogatták az új struktúrát:

"A felsőoktatás megújítása lehetőséget ad a városoknak saját egyetemre, Sopronnak pedig igazi különleges egyetem kialakításához a négy tradicionális karral, melyet erős kormányzati szándék és elhatározás támogat." Az új helyzettel a korábbi instabilitás megszűnik, s végre az egyetem csak arra koncentrálhat, ami a fő tevékenységi köre – tette hozzá a sajtótájékoztatón Fodor Tamás polgármester, aki szerint a soproni karok szakmai háttere determinálja az önálló intézmény fejlődését.

.