Hirdetés

Társuk halálát okozó hajléktalanokat ítélt el a szombathelyi bíróság

2016.07.07. 15:38

Mindketten különös visszaesők.

Hirdetés

Hét és kilenc év börtönre ítélt halált okozó testi sértés és rablás bűntette miatt a Szombathelyi Törvényszék csütörtökön első fokon két hajléktalant, aki a vád szerint tavaly tavasszal gyógyszert kevert egy társa italába, hogy megszerezze a pénzét és a mobiltelefonját. A nő ennek következtében meghalt - tájékoztatta a Szombathelyi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Illusztráció. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

Tóth András közölte: a bíróság megállapította, hogy a vádlottak tavaly áprilisban Szombathelyen együtt italoztak más hajléktalanokkal. A sértett azzal büszkélkedett a vádlottaknak, hogy van egy kis pénze, meghívja őket egy italra. Megkérte őket, hogy a közeli üzletből hozzanak neki alkoholt. A vádlottak útközben elhatározták, hogy az italba gyógyszert kevernek, elkábítják a nőt és megszerzik a pénzét. 

A vádlottak legalább nyolc szem gyógyszert tettek a két liternyi borba, amelyből a sértett nagyobb mennyiséget fogyasztott és elkábult. Ezt kihasználva a vádlottak elvették a nő telefonját és kilencezer forintját. Az eszméletlenül fekvő sértettre később egy ismerőse talált rá, aki mentőt hívott. Az orvosi ellátás közben azonban a nő meghalt.

A törvényszék ítéletében hangsúlyozta: a vádlottak mindketten különös visszaesők. A kiszabott szabadságvesztést börtönben kell végrehajtani, az elsőrendű vádlottnak legalább a büntetés kétharmadát kell letöltenie, míg a másodrendű vádlott az ítélet szerint egyáltalán nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ügyész mindkét vádlott esetében súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.