A 104 éves Spiegler Elemért is köszöntötték a karnevál zsidó udvarának megnyitóján

2016.08.25. 22:05

A pénteki megnyitón részt vett Heisler András, a Mazsihisz és Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.

Spiegler Elemér négy gyermekes zsidó családban született. A család 1920-ban átköltözött Felsőőrről Szombathelyre. Az ünnepelt 1922-től ugyanabban a házban él. Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes. Testvérei közül leánytestvére gyermekkorában meghalt. A fiúk közül Bélát tudták felsőbb iskolában taníttatni, ő érettségit szerzett. Elemér cipész szakmát szerzett. 1926. október 26-án suszterinasnak állt Fischer Bernáthoz a Kőszegi utcába, nála tanulta ki a mesterséget.

1935. április 1-jén vonult be sorkatonai szolgálatra Kőszegre, 1936-ban szerelt le. Még ebben az évben meghalt édesapja. 1939-ben a cipőgyárba ment dolgozni, majd 1940-ben munkaszolgálatra került Erdélybe és a Felvidékre.

1944-től 1945-ig a mauthauseni koncentrációs táborban volt, ahonnan 1945. július végén került haza. Az egész családját elveszítette, egyedül kellett új életet kezdenie.

1946. március 31-én feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg, szintén teljesen egyedül maradva. 1948. januárjában született meg leányuk (Éva), 1954. júliusában pedig fuk (Tibor).

Nyugdíjazásáig a Cipőgyárban dolgozott bőrátvevőként, ő szerezte be a szükséges alapanyagokat. Emiatt sokat utazott. Nyugdíjazása után a Sárvári Cipő KTSZ-nél dolgozott 72 éves koráig. Az utolsó pár cipőt - ugyan már csak a családtagok számára - 87 éves korában készítette.

Elemér bácsi 104 éves korát meghazudtolóan friss, fizikailag és szellemileg ép, teljesen mozgásképes, csupán egy kicsit nagyothalló. A világ dolgai iránt érdeklődő, tájékozott. Rendszeresen olvas helyi és országos napilapokat, valamint könyveket. A második világháború történéseit még mindig kutatja, ebben a témában is olvas, DVD filmeket néz. Németül jelenleg is beszél. Szereti a focit és az operettet. A futballról gyűjti a könyveket.

Forrás: szombathely.hu. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Galéria

.