A tavalyi 170 ezernél is több látogatót várnak az idei Savaria karneválra

2016.08.23. 17:31

A szervezők optimisták.

A tavalyi 170 ezres látogatószámnál is nagyobb tömegeket várnak a szervezők a XVII. Savaria történelmi karneválra, amelyet augusztus 25. és 28. között rendeznek meg Szombathelyen - hangzott el a fesztivál keddi sajtótájékoztatóján.

Közép-Európa legnagyobb históriás rendezvényén 23 helyszínen 250 program közül válogathat a karneváli közönség. Ahogy a 2016-os évnek úgy az idei történelmi karneválnak is központi alakja lesz a város leghíresebb szülötte, Szent Márton: számos helyszínen, sokféle stílusban és minden korosztálynak szólóan idézik fel élettörténetét, elevenítik meg korának viseletét, szokásait, zenéjét vagy éppen játékait - közölte Grünwald Stefánia, a Savaria Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A 2016-os karnevállal kapcsolatos cikkeinket tematikus oldalunkon, itt érheti el

Elmondta, hogy a karnevál fő látványosságának változatlanul a péntek és szombat esti fáklyás felvonulás ígérkezik, a különböző történelmi korokat idéző jelmezesekkel, katonai hagyományőrző csoportokkal, zászlófogatókkal. 

A menetben ezúttal hét gyönyörű, kétlovas római kocsit is láthatnak majd az érdeklődők, amelyek egyikében díszvendégként Esterházy Antal és felesége foglal helyet - fűzte hozzá.

A karneválnyitó ceremóniát csütörtök este tartják Szombathely, ókori nevén Savaria főterén, ahol ismét fellobban a karnevál lángja. Már délután kinyit az Öreg város vására, ahol kézművesek kínálják termékeiket, később benépesül a Történelmi Témapark, ahol hagyományőrző katonai csoportok táboroznak és tartanak harci bemutatókat, a Borok utcájában és a Sörtéren könnyűzenei koncertekkel is várják a közönséget.

A főtéri Fórum színpadon fellép a 25 éves Quimby zenekar,  a Hot Jazz Band, az Apostol együttes és a Csík zenekar.

Az Iseumban az állandó kiállításokon túl az Isis-kultusz rejtélyeibe is bepillantást nyerhetnek a látogatók. A Keleti udvarban hastáncos produkciókat, dob- és táncbemutatókat láthatnak, a Zsidó udvarban a zsidó kultúrával és szokásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik végigsétálhatnak a Művészetek utcáján is.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a karneváli helyszíneken mindenütt fokozott lesz a rendőri jelenlét, a lezárt utcákat csak megerősített beléptetőpontokon keresztül, külön engedély birtokában lehet majd gépjárművel megközelíteni. A rendőrök munkáját polgárőrök, közterület-felügyelők, őrző és vagyonvédelmi cégek szakemberei, valamint katasztrófavédelmi szakemberek segítik, és a mentőszolgálat munkatársai is megerősített létszámban lesznek jelen.

.