Hirdetés

Alon-gasztró: A 2016-os Savaria karnevál tortájának receptje

Így készül a Savaria kincse

2016.08.19. 18:44

A bő egy héttel ezelőtti tortaversenyen összesen hét édesség közül került ki az, amelyet az ítészek a legjobbnak ítéltek.

Hirdetés

A Karnevál tortája címet elnyerő édességet - mint ahogy arról korábban beszámoltunk - a táplánszentkereszti Cake Art Cukrászműhely készítette.

A verseny szervezői azt ígérték, közlik a receptjét, hogy a vállalkozó kedvűek otthon is elkészíthessék. Ez megtörtént, így mi is megosztjuk olvasóinkkal.

Savaria kincse - kajszibarackos túrótorta zöldcitrommal, étcsokoládéval, vaníliával és omlós vajas keksszel

Hozzávalók (16 szeletes tortához):

Omlós vajas keksz:
92 g BL-55 búza finomliszt
92 g barna nádcukor
7,5 g házi vaníliás cukor
75 g vaj
½ lime leve

Étcsokoládé:
150 g (a piskótafelvertre)
100 g étcsokoládé 56% -os (díszítéshez)

Kajszibarack-főzet:
150 g tisztított kajszibarack
75 g cukor
7,5 g almapektin

Piskótafelvert (2 db 23 cm-es átmérőjű):
200 g tojás (4 db)
80 g kristálycukor
55 g BL-55 búza finomliszt
30 g mandulaliszt
20 g aprított aszalt sárgabarack
7,5 g aprított barna lenmag
¼ vanília rúd kikapart magja

Barackos kekszes krém tejszínnel (1. réteg):
90 g barackfőzet
5 g liofilizált kajszibarack vagy 30 g aprított aszalt barack
40 g durvára tört vajas keksz
200 g felvert tejszín (min. 30% zsírtartalommal) – 5 g porcukor adagolható hozzá
40 g zselatinmassza (7 g zselatin + 33 g víz duzzasztva)

Tejszínes túrókrém citrussal, kajszibarackkal (2. réteg):
90 g barackfőzet
5 g liofilizált kajszibarack vagy 30 g aprított aszalt barack
200 g krémtúró (min. 37% zsírtartalom)
1 lime leve
200 g felvert tejszín (min. 30% zsírtartalommal) 15 g porcukorral
50 g zselatinmassza (8 g zselatin + 42 g víz duzzasztva)

Kajszibarackos zöldcitromos bevonat:
40 g barackfőzet
5 g zselatinmassza (0,8 g zselatin + 4,2 g víz duzzasztva)
½ lime leve

Díszítés:
Temperált étcsokoládéba mártott omlós keksz
Aprított aszalt sárgabarack

Elkészítése:

Omlós keksz összeállítása: Az alapanyagokból egynemű tésztát gyúrunk, melyet sütőpapír között kinyújtunk, sokkoljuk, vagy kifagyasztjuk, majd 170 C fokon 9 perc alatt készre sütjük. (Előző nap elkészíthető!)

Piskótafelvert: Az alapanyagokból felvertet készítünk, az aszalt gyümölcsöt és a lenmagot a liszthez keverve adjuk hozzá. 2 db 23 cm átmérőjű karikát kikenünk, 175 C fokon 10 perc alatt sütjük. (Előző nap elkészíthetjük!) Miután kihűlt, az egyik lap mindkét oldalát olvasztott étcsokoládéval áthúzzuk.

Gyümölcsfőzet: A tisztított kajszibarack héját forró vízfürdőben eltávolítjuk, szeleteljük. A puha gyümölcsfőzetet almapektinnel kevert cukorral besűrítjük, turmixoljuk, hűtjük. (Előző nap elkészíthetjük!)

A krémek elkészítése:

Felverjük a tejszínt, felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
1. krém: Elegyítjük a barackfőzetet, morzsolt kekszet a felvert tejszínhabbal, majd a zselatint is hozzá adagoljuk. Ezt követően a keretbe helyezett csokoládés felvertre terítjük.
Erre kerül a másik lap.
2. krém: Elegyítjük a krémtúrót, porcukrot, citruslevet a felvert tejszínhabbal, majd a zselatint is hozzá adagoljuk. Ezt követően a keretbe helyezett felvertre terítjük, tetejét elsimítjuk.
Dermesztjük.
Tetejére elkészítjük a bevonatot.
Díszítéshez temperáljunk 100 g étcsokoládét, ebben mártsuk meg az omlós kekszdarabokat. Aprított aszalt barackkal szórjuk meg.
Az aprított kekszet használjuk fel a torta oldalpanírozásához.

Fotó: A Savaria karnevál honlapja