Augusztus 12-én kezdődik az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye

2016.08.06. 12:49

A Hétrétország a nyitottságról, a vendégszeretetről szól és egyben közösségi ünnepet is jelent.

Különleges zenés produkcióval készül Ferenczi György és a Rackajam a Hétrét "köztiválra": augusztus 19-én a filmjeleneteket, koncertet, tánc- és árnyjátékot, balladákat ötvöző "élő rock 'n' roll filmet" mutatnak be Őriszentpéteren, a Malom Udvarban.

Ferenczy György és a Rackajam évről évre visszatérő vendégei az őrségi Hétrétország köztiválnak - közölte Sülyi Péter, Hétrétország rendezvénysorozat alapítója az MTI-vel.

Hozzáfűzte: az együttes idén "Betyáros" koncerttel lép a közönség elé. A színpad hátterében közismert népdalokat, Galga menti, szatmári, kalotaszegi zenét játszanak. A dallamokhoz kapcsolódó történeteket Kovács Norbert "Cimbi" vezetésével néptáncosok jelenítik meg, míg háttérben, az óriás kivetítőn Szomjas György legendás betyárfilmjéből mutatnak be részleteket.  

A Betyárjáték című produkció Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező ötletéből született, a darabot először 2016 elején mutatták be a Nemzeti Színházban. Az őrségi bemutatón minden apró részletre kiemelten figyelnek, így a technika kiépítése valószínűleg egy egész napot igénybe vesz majd - tájékoztatott Sülyi Péter. 

Kitért arra is, hogy a köztivál programjaira már most nagy az érdeklődés, a vendégházak beteltek. Az Őrségben a nyár utolsó hónapja egyébként is főszezonnak számít, az augusztus 12. és 21. közti időszakban pedig a Hétrétország programjai teszik még népszerűbbé a tájegységet.   

Az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye - a Hétrétország - augusztus 12-én kezdődik el. A köztivál a nyitottságról, a vendégszeretetről szól és egyben közösségi ünnepet is jelent: tíz napon át húsz településen félszáz udvarház várja nyitott kapukkal a vendégeket. 

Az interaktív műhelyfoglalkozások és a nyitott porták esténként kulturális programokkal folytatódnak: Őriszentpéteren, a Malom Látogatóközpontban képzőművészeti kiállítások nyílnak, színházi, bábszínházi előadásokat mutatnak be, a filmklubban az elmúlt évek legsikeresebb magyar filmjeit tűzik műsorra. 

A köztiválon neves előadók sokszínű, változatos zenei produkciókkal lépnek színpadra: a Müller Péter AndFriends Leonard Cohen-esttel, Palya Bea pedig a Tovább Nő című albumával érkezik az Őrségbe. Szabó Balázs Bandája koncertjén a rock, a pop, a funk és magyar népzenére jellemző dallamok ötvöződnek, szerzői esten mutatkozik be Beck Zoltán, a 30Y frontembere. A fesztivál vendége lesz Berecz András ének- és mesemondó és fellép a szombathelyi dobcsapat, a Drummoló. 

A köztivált Szirtes Edina Mókus, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs közös koncertje zárja augusztus 21-én.

A fotók a tavalyi rendezvényen készültek. Forrás: a rendezvény honlapja

.