Császár István vezeti a Szombathelyi Egyházmegyét az új megyéspüspök beiktatásáig

2016.08.04. 07:59

Egyházmegyei kormányzóként.

Császár István, korábbi általános helynököt a Tanácsosok Testülete július 18-án egyházmegyei kormányzóvá választotta, aki ezt elfogadta, így további intézkedésig ő vezeti a Szombathelyi Egyházmegyét - számolt be róla a martinus.hu.

Miután július 16-án Veres András, korábbi megyéspüspök Győrbe történő áthelyezése miatt megüresedett a szombathelyi püspöki szék és a Szentszék nem jelölt ki apostoli kormányzót az egyházmegye élére, ezért volt szükség az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerinti kormányzóválasztásra.

Az egyházmegyei kormányzó a megyéspüspök kötelességeivel és hatalmával rendelkezik, kivéve azokban a dolgokban, amelyek természetüknél fogva vagy a jog előírásai miatt ki vannak véve a hatásköréből. Alapszabály, hogy széküresedés esetén semmi újítás ne történjen. Pl. plébánost is csak akkor nevezhet ki a megválasztott személy, ha a püspöki széküresedés már egy éve tart.

Az egyházmegyei kormányzó feladata akkor ér véget, amikor az új püspök birtokba veszi az egyházmegyét. Egyéb esetben csak a Szentszék mozdíthatja el, vagy önként lemondhat.

Császár István 1968-ban született Szentgotthárdon, 1995-ben részesült a papszentelés kegyelmében.

Újmisésként Körmendre került káplánnak, ahol 12 évig szolgált ebben a funkcióban. Ez idő alatt kapcsolódott be Brenner János boldoggáavatási ügyébe, jegyzőként. 2007 és 2010 között az Egyházmegyei Kollégium prefektusa, 2008 és 2015 között a Brenner János Nevelési Központ püspöki referense volt. Veres András megyéspüspök 2010. augusztus 1-jével általános helynökké nevezte ki. E feladata mellett 2010 és 2012 között Szombathely-Kámonban, 2012 októbere óta a Székesegyházban plébános. XVI. Benedek pápa 2011-ben pápai káplán címmel tüntette ki, Veres András megyéspüspök 2015-ben jáki címzetes apáttá nevezte ki.

Fotó: Magyar Kurír, martinus.hu

.