Hosszú Katinka mindent elrontott, mégis megszerezte a harmadik aranyérmét

2016.08.10. 06:55

200 m vegyesen sem tudta legyőzni senki.

Hosszú Katinka harmadik aranyérmét 200 méter vegyesen nyerte a riói olimpián.

Hosszú Katinka rajtol a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában. MTI Fotó: Illyés Tibor

A szám világbajnoki címvédője és világcsúcstartója kedden 2:06.58 perces olimpiai rekorddal diadalmaskodott, ezzel ő az első, aki a brazíliai metropoliszban triplázott.

Az ötszörös világbajnok 27 éves versenyző korábban 400 méter vegyesen óriási világcsúccsal, 100 méter háton pedig minden idők második leggyorsabb úszásával győzött.

A bajai úszó ugyan csak a második legjobb idővel várhatta a finálét, de ez annak volt betudható, hogy egy nappal korábban a 100 méter háton aratott győzelmét követően kellett helyt állnia az elődöntőben. Annak érdekében, hogy pihent legyen, kedden visszalépett a 200 méter pillangótól.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A rajt után pillangón kicsivel, de vezetett, majd a várakozásoknak megfelelően háton ellépett, mellre közel egy testhosszal - öt századdal világcsúcsrészidőn belül - fordult, gyorson pedig már nem lehetett megelőzni.

"Még mindig nem fogom fel, hogy háromszoros olimpiai bajnok vagyok. Mondjuk, az volt a cél, hogy úgy ússzak itt, mint egy átlagos versenyen" - mondta Hosszú, aki saját bevallása szerint amit lehetett, mindent elrontott 200 méter vegyesen, példaként említette a fordulókat és a rajtot. "Nagy szerencse és a sok munkának köszönhető, hogy így is nyertem".

Azért versenyeztem folyamatosan, hogy ha még nem is vagyok a legjobb formában, akkor is én érintsem meg elsőnek a falat" - nyilatkozta az úszó. "Nagyszerű érzés, úgy jöttem ide, hogy még nem is volt olimpiai érmem, most pedig már három aranyérmem van".    

Hosszú Katinka újságírói kérdésre kitért Cseh Lászlóra, aki a szám világbajnokaként 200 méter pillangón csak hetedik lett a keddi döntőben:

"Annak ellenére, hogy nem sikerült ma neki, fantasztikus úszó. Talán elkövette azt a hibát, amit én négy évvel ezelőtt Londonban, hogy túl sokat gondolt az aranyéremre".

MTI Fotó: Illyés Tibor

Hosszú ezzel beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszó aranyérmek tekintetében: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert. Hosszú akár ezt is beállíthatja, hiszen Rióban még egy egyéni számban, 200 méter háton ugrik vízbe - szintén éremesélyesként.

Ez volt a magyar küldöttség hatodik érme, közte a negyedik aranya

MTI Fotó: Illyés Tibor

Eredmény:
    női 200 m vegyes, olimpiai bajnok:
    ----------------------------------
1. HOSSZÚ KATINKA 2:06.58 perc
2. Siobhan-Marie O'Connor (Nagy-Britannia) 2:06.88
3. Maya DiRado (Egyesült Államok) 2:08.79

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

 

.