Idén a Vylian Pincészet 2012-es évjáratú Montenuovo Cuvée-je a karnevál bora

2016.08.04. 20:48

Immár tizenötödször választották ki a legjobb nedűket az ítészek.

2016-ban 86 féle bort kellett a zsűrinek megkóstolnia, hogy kiválaszthassák a legjobb vörös-, fehér- és roséborokat. A versenyre 54 fehér, 25 vörös és 7 rosé tétellel neveztek a borászatok. A kínálatban szinte valamennyi magyar borvidék terméke jelen volt: a fehérborok között a legtöbb a balatoni régióból nevezett, a vörösök között pedig a villányiak képviseltetik magukat a legnagyobb arányban - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A legjobbak:

  • A karnevál legjobb fehérbora 2016-ban: Feind Borház - Olaszrizling (2015)
  • A karnevál legjobb vörösbora 2016-ban: Agancsos Pincészet (Kovács Zoltán) – Capitalis - Cabernet franc (2012)
  • Az abszolút győztes, amely 2017 augusztusáig viselheti a karnevál bora címet: Vylian Pincészet – Montenuovo Cuvée (2012)
  • Az újságírók által megkóstolt borok közül a média bora, a „Vinum Pressum” nyertese: a szakmai zsűri által is legjobb fehér bornak tekintett 2015-ös Olaszrizling lett, a Feind Borháztól.

Idén immár 15. alkalommal ismét a szakma kiválóságai – okleveles borbírák, borszakértők, somerlier-ek – értékelték a borokat. A szakmai zsűri elnöke: Márkus Béla. A nevezett tételeket okleveles borbírák értékelik: Baráth Sándor, Beke Ramon, Faragó Dorottya, Kálsecz Marietta, Láng József, Lukács Szabolcs, Palotás József, Polgár Zita, Schützenhoffer Gergely, Wawzsák László. 

A nyertes borok a Karneválon a Borok utcájában veszik majd át a díjakat augusztus 26-án, pénteken 18 órakor. A kitüntetett borokkal a nagyközönség is találkozhat, hiszen a Borok utcájában ezek a pincészetek mindannyian jelen lesznek majd.

Természetesen nem marad el a karnevál tortája és fagylaltja verseny sem, erre 11-én kerül sor.

.