Idén kajszibarackos túrótorta a Savaria karnevál tortája

2016.08.12. 06:44

Harmadik alkalommal hirdette meg a Savaria történelmi karnevál a tortaversenyt.

Az idei nevezésekből kiderült, a torták egyre népszerűbbek, talán a Magyarország tortája mozgalomnak is köszönhetően - közölték a szervezők, akik remélik, hogy a Karnevál tortája cím is túléli a jövőben a négy napos forgatagot, és az év további napjaiban is beszerezhető lesz.

A szakmai zsűri elnöke, a verseny díszvendége Szó Gellért salgótarjáni cukrász volt, aki Magyarország tavalyi és idei tortájának megalkotója. A verseny történetében most először kapta meg kétszer egymás után ugyanaz a cukrász az ország tortájának kitüntető címét. A szakember még akkor elfogadta a karnevál meghívását, amikor nem volt ismert az idei pályázat eredménye.

A zsűri további tagjai: Hujber Kálmánné, mestercukrász, aki 24 éve az Orlay Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola szakoktatója; Somogyi Miklósné, mestercukrász, üzletvezető, a Kamara Etikai Bizottságának tagja; Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és Molnár Barnabás, az Ireks-Stamag Kft. (sütőipari alapanyagokat gyártó és forgalmazó cég) szaktanácsadója és területi képviselője, a Szent Márton-kifli receptjének gazdája

A szakmai zsűri mellett egy diákzsűri is pontozott, hiszen a szülinapi torták legfőbb "közönsége" a gyereksereg, márpedig Szombathelyen egész évben „szülinapot” ünneplünk – Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. A diákzsűriben olyan fiatalok ültek, akik az elmúlt tanévben szép eredményeket értek el tanulmányikban és sportteljesítményükben: Csonka-Gergó Janka, Horváth Natália, Kiss Mihály, Peitli Viktória, Pozsonyi Judit, Rabi Johanna. És a zsűriben kapott helyet Éder Máté is, aki a Szent Márton-emlékévben a kis Martinust, a kis Szent Mártont "alakítja". A diákzsűri elnöke a város diák-alpolgármestere, Farkas István volt.

A versenyen 100 pontos rendszerben ment a pontozás – a szakmai menetrendet Mészáros Gábor állította össze. A bírák külön értékelték a látványt (20 pont), a karneváli jelleget (20 pont), a textúrát (30 pont) és az ízek harmóniáját (30 pont).

Az idei tortaversenyre hét torta nevezett, nemcsak profi cukrászatok, hanem hobbi-cukrászok is jelentkeztek, és nem csak szombathelyi pályázók indultak. A verseny értékelése után a diákok és a szakmaibeliek nagyjából egybehangzó értékelése alapján az alábbi végeredmény született:

A Karnevál tortája cím ezévi nyertese a Savaria kincse nevű torta a Cake Art Cukrászat alkotása (Táplánszentkereszt): kajszibarackos túrótorta zöldcitrommal, étcsokoládéval, vaníliával és omlós vajas keksszel. (95,4 ponttal)

 

Második helyen végzett a Sibaris Pomarii fantázianevű torta. A más néven Gyöngyös menti gyümölcsökert Dezse Gergő (Mészáros Cukrászat, Szombathely) munkája, diós dacquise lapon étcsokis diópraliné, meggy mousse és habosított ganache alkotja. (92,4 ponttal)

Harmadik helyen végzett a Pannónia gyümölcsei nevű kompozíció a Claudia Cukrászdától (Szombathely): piskóta alapon tejszínes krémmel, erdei gyümölcszselével, gyümölcsös mascarpone-krémmel, tetején fehércsokis ganache. (88,4 ponttal)

További nevezők voltak – nem bírálati sorrendben:

  • Gladiátor doppingja – De Jonge Nóra (toronyi amatőr cukrász); cappuccino torta
  • Habos álom – Rózsa Cukrászda (Szombathely); mézes tésztalap, almás-mézes töltelék, pudingos-kókuszos felület, tojáshabbal a tetején
  • Hegyháti sütőtöktorta – Édes Vidék Cukrászműhely (Oszkó); sütőtökös és csokis tészta között fehércsokis ganache-krém
  • Tökös-mákos rétestorta – Csesznok Júlia (Budapest); Mákos piskóta, almás-mákos körtekrém, sütőtök mousse, mákos dacquoise, sütőtök mousse, szőlődzsem, sütőtök mousse rétegezése.

Az eredményhirdetéskor a diákzsűri elnöke, Farkas István elmondta: nem volt nagy különbség a fiúk és a lányok ízlése között. A látvány sokat számított, és a túl édes termékeket nem pontozták olyan magasra. De nagyon ízlett nekik valamennyi torta, örömmel vették a felkérést a bírálaton való részvételre!

A szakmai zsűri nevében Szó Gellért megállapította: érdekes ízekkel találkozott. Mindenhol a helyi ízeket keresi és francia tanulmányútja óta az egyszerű és világos aromákat próbálja létrehozni. A karneváli tortaversenyre ő biztosan valami helyi termés vagy gyümölcs (gesztenye, bogyós gyümölcs?) felhasználásával nevezett volna, és ami az összetevőket illeti, nem bonyolította volna túl a saját dolgát. A versenyen kóstolt pályázók többsége szerinte egy kicsit túl sok mindent akart beletenni egyetlen termékbe. Az egyszerűbb sokszor többet ér a cukrászatban is. Fontosak az alapanyagok, a jó torta nem csak fejben, hanem a tej minőségében, a tojó almolásakor és a gyümölcs termesztésében dől el. Örül, hogy több tortában is találkozott a tökmaggal; hasonlóan ahhoz, ahogy a pisztácia is komoly gasztro-karriert futott be, Magyarországnak a tökmagra lehetne építeni. Az idei Magyarország tortája, az Őrség zöld aranya is erre az egyszerű harmóniára (és a piros-fehér-zöld színekre) épül: a friss málna, a még frissebb joghurt és tökmagolaj találkozásáról szól.

A nyertes torta receptjét és elkészítési leírását a karnevál honlapján (www.savariakarneval.hu) és Facebook-oldalán is közlik majd. A Karnevál tortája - és a Szent Márton-kifli - a karneváli napokon a szombathelyi Fő téren külön standon lesz kapható.

Fotó: sajtóanyag

.