Ilyen új buszok váltják fel az elöregedett Ikarusokat Vas megyében is

2016.08.10. 12:11

Az elsők már augusztusban forgalomba állnak.

Az idei év egyik legjelentősebb hazai autóbusz-beszerzését valósítja meg az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉNYKK) 61 magyar Credo autóbusz forgalomba állításával - tájékoztatta lapunkat a társaság és a Kravtex Kft.

A buszokat a Kravtex-Kühne Csoport Mosonmagyaróváron és Győrben gyártja.

Az új autóbuszok augusztustól folyamatosan állnak majd forgalomba a közlekedési társaság szolgáltatási területén, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye helyközi közlekedésében. A buszok szállítása augusztus második hetében kezdődik és néhány hét alatt az összeset átadják. Az ÉNYKK a négy megyében egyenletesen osztja el a járműveket, így az új buszokkal Lentitől Sopronig találkozhatnak majd az utasok.

A buszok a Kravtex-Kühne Csoport legújabb, magasan felszerelt modelljei.

Jellemzőik:

  • komfortos ülések
  • klímaberendezés
  • modern utasinformációs rendszer
  • a Credo Econell alacsony belépésű, akadálymentes elővárosi autóbusz, amelyre a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedők is könnyen felszállhatnak
  • a Credo Inovell normál padlómagasságú helyközi modell, amely a nagy kapacitású csomagtérnek és a kétféle ajtóelrendezésnek köszönhetően rugalmasan alkalmazható elővárosi és távolsági forgalomban egyaránt 

Econell-ből 19, Inovell-ből 42 darabot állít forgalomba a közlekedési társaság, jellemzően a magas átlagéletkorú Ikarus autóbuszainak kiváltására.

A könnyűszerkezetű váznak köszönhetően a Credók körülbelül egy tonnával könnyebbek a hasonló méretű buszokhoz képest, üzemeltetésük ezért rendkívül gazdaságos. A buszok átlagosan 15-30 százalékkal kevesebb üzemanyagot használnak fel, mint versenytársaik, ráadásul kedvező vételáruk és pótalkatrész áraik is csökkentik az üzemeltetés költségeit. A beszerzés összhangban áll az elöregedett hazai autóbuszpark cseréjének igényével és a nemrég bejelentett kormányzati elképzeléssel, amely ezres nagyságrendű hazai gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő a következő évekre.

A járművek korábbi változatai az ország minden részén megtalálhatók, a társaságoknál 1100 Credo fut az utakon - tudtatta az ÉNYKK és a Kravtex Kft.

Arról, hogy az új buszok pontosan hol közlekednek, a csatolt dokumentumban talál információkat.

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

A 61új busz elosztása.xlsx

(application/octet-stream)

12.51 kb

.