Ligeti Dánielnek nem jött össze a vigaszág, kiesett Rióban

2016.08.20. 16:28

Összefoglaló. A legújabb információk a cikk végén találhatók.

Ligeti Dániel (j) és a palaui Florian Temenglin férfi kötöttfogású birkózók

Ligeti Dániel könnyed győzelmet aratott első mérkőzésén, így bejutott a szabadfogású birkózók 125 kilogrammos kategóriájában a legjobb nyolc közé a riói olimpia szombati, utolsó előtti versenynapján.

A többszörös Európa-bajnoki érmes szombathelyi nehézsúlyúhoz kegyes volt Fortuna, a pénteki sorsolás szerint ugyanis a nyolcaddöntőben kezdett, méghozzá a szabadkártyával induló, palaui Florian Temenglin ellen, aki hosszú évek óta szereplője a világbajnokságoknak, ám komoly eredményt nem tudott elérni.

A mérkőzés pontosan úgy alakult, ahogy azt várni lehetett, a szívósan védekező palaui sportoló másfél percig tudott ellenállni, aztán Ligeti egy szép gáncs után kikapta a lábát és levitte, majd pörgette, s már 4-0-ra vezetett. Ezt követően kevéssel a 27 éves magyar újra gáncsolt, Temenglin pedig a hátára zuhant, így a szünetben már 8-0 állt az eredményjelzőn.

A pihenőt követően már nem tartottak sokáig a palaui versenyző szenvedései, fél perc után ugyanis Ligeti ismét a szőnyegre vitte, s 11-0-s technikai tussal győzött.

"Volt már ennél rosszabb első meccsem, könnyebb viszont még nem nagyon. Ez megvan, most kezdődik a verseny" - nyilatkozta a vegyes zónában Ligeti Dániel, aki az elődöntőért az örmény Levan Berinadze ellen lép szőnyegre. - "A 2010-es vb bronzmeccsén kikaptam tőle, amit soha nem felejtek el. Az olimpia a legjobb alkalom, hogy visszavágjak azért."

Ligeti Dániel a negyeddöntőben kikapott, így már csak a vigaszági folytatásban bízhat a szabadfogású birkózók 125 kilogrammos kategóriájában a riói olimpia szombati, utolsó előtti versenynapján.

Ligeti Dániel (j) és az örmény Levan Berianidze a férfi kötöttfogású birkózók

A többszörös Európa-bajnoki érmes szombathelyi nehézsúlyú első, könnyed győzelme után a nyolc között az örmény Levan Berinadze ellen lépett szőnyegre, s óriási csatban, 3-1-es vereséget szenvedett.

A mérkőzés nem hozott látványos küzdelmet, az első pillanatoktól kezdve masszív állóharc folyt a szőnyegen, melyben valamivel a magyar tűnt aktívabbnak, ám akcióra neki sem volt esélye.

A mérkőzésvezető szintén Berinadzét látta passzívabbanak, ezért másfél perc után intette, s mivel a következő 30 másodpercben sem történt "semmi", Ligeti 1-0-s előnyhöz jutott.

A folytatásban minden ott folytatódott, ahol az intéssel abbamaradt, viszont a szombathelyiek büszkeségét is figyelmeztette a mérkőzésvezető, aki a második menet elején meg is intette őt.

Ligeti szintén eredménytelen volt a rendelkezésére álló 30 másodpercben, így 1-1-re alakult az állás, ami már az örménynek volt kedvező. Az elkeseredett küzdelemből még két perc volt hátra, s Ligetinek pontot kellett csinálnia, vagy elérni, hogy Berinadzét újra megintsék. Ennek tudatában ment előre a magyar, mindent megpróbált, s már azt lehetett hinni, hogy hamarosan meginthetik az örmény sportolót, ám egy óvatlan mozdulat után Berinadze szépen lerántotta Ligetit, s mögé került, így nem csupán az intést kerülte el, hanem 3-1-es, a mérkőzés képét látva hatalmas előnyhöz jutott.

Ligeti Dániel (b) és az örmény Levan Berianidze a férfi kötöttfogású birkózók

"Be kell menni, nincs idő, be kell menni" - üvöltötte Gulyás István jelenlegi női, korábbi szabadfogású kapitány, míg Ritter Árpád szakvezető a szőnyeg széléről buzdította Ligetit, aki nem fért már ellenfele lábához, s felülről sem tudta megbontani, így vereséget szenvedett.

"Nehéz mit mondanom, az biztos, hogy alaposan végig kell gondolni, hogy mi történik velem az utóbbi években, mert egyszerűen nem tudok igazán nagy meccset nyerni világversenyen, maximum az olimpiai kvótáért" - mondta a vegyes zónában a láthatóan megtört 27 éves nehézsúlyú. - "Ennél jobb sorsolást nem lehet kapni, egyetlen feladat volt, hogy elődöntőbe jussak, mert onnan a török világbajnok bejut a fináléba. Egyáltalán nem volt számomra nyomasztó, nem jelentett terhet, ez nem volt probléma. Nem tudtam vele élni, sajnálom."

Ligeti elmondása szerint örmény legyőzőjével 2010-ben még ennél is szorosabb meccset vívott, azóta pedig, az akkor még grúz színekben versenyző Berinadze nem is birkózott mindig.

"Ő elment szumózni, meg aztán Örményországba, nem is birkózott négy évet egyfolytában, én meg készültem megállás nélkül és most nem tudtam megelőzni. Kicsit szánalmas szerintem"- mondta keserűen Liget, aki hozzátette: a sorsolást megnézte, de nem nyomasztotta, a meccset eldöntő kétpontos akcióra pedig pontosan nem emlékezett. - "Talán egy kicsit elöl volt a súlypontom, ő meg lerántott. Ezek a versenyzők tudják, mikor van elöl a másik súlypontja."

Ligeti Dániel akkor kerülhetett volna vigaszágra, ha legyőzője bejut a fináléba.

Levan Berinadze viszont nem bírt a török vb-győztes Taha Akgüllel, így a magyar nehézsúlyú búcsúzott.

Fotó: Illyés Tibor (MTI)

.