Újra kánikula jön. De forró lesz-e az augusztus?

2016.08.04. 12:06

A nyár első két hónapjában elmaradtak a tartós hőségriadók. Ez várható a továbbiakban is?

Azzal talán olvasóink is egyetértenek, hogy az idei nyárra sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy perzselő. Ránk is fért a hőmérsékleti szempontból "normálisabb" időjárás azután, hogy tavaly és tavalyelőtt a három nyári hónapból szinte kettő folyamatos hőségriadókkal és tartósan 35-37 fokos meleggel kínzott.

Most újra melegszik az idő, már a mai napon (csütörtökön) 30 fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála. Így ír a várható időjárásról az Időkép: 

Csütörtökön és pénteken tovább melegszik a levegő, visszatér a kánikula, pénteken már 31-36 fokos hőségben lesz részünk, és hajnalonként is egyre kevésbé hűl majd le a levegő. Sok lesz a napsütés, csak kevés felhő lehet az égen, így ismét sokfelé nagyon erős lesz az UV-sugárzás, célszerű lesz odafigyelni bőrünk védelmére. A nagy melegben az időnként megélénkülő déli-délkeleti szél hozhat némi felfrissülést.

Illusztráció. Fotó: Balogh Zoltán (MTI)

De mi lesz a helyzet Szombathelyen a hónap hátralevő heteiben?

Nos, úgy tűnik, hasonló, mint most, és mint a nyár eddigi részében: az évszak megtartja jó szokását, és két-három nap kánikula után "normalizálódik" a helyzet, néhány fokkal 30 fok alá csökken a hőmérséklet.

Ha a távolabbi kilátásokat is megnézzük, akkor láthatjuk, hogy augusztus huszadikával - ahogy az a nagy könyvben meg van írva - megszűnik a kánikula.

Bár a több hétre szóló előrejelzések megbízhatatlanok, most úgy tűnik, hogy talán nem kell a térköveken aszalódnunk a Savaria karnevál ideje alatt.

.