A Savaria Szimfonikus Zenekar bérletes és bérleten kívüli koncertjei (2016/2017-es évad)

2016.09.16. 17:09

A részletes programot cikkünk végén találja.

Több mint száz koncertet tervez az új szezonban a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar, amely pénteken tartja évadnyitó hangversenyét. 

A koncerten, amely a Szimfónia bérlet első előadása is egyben, Muszorgszkij és Borogyin, valamint Hidas Frigyes és Bartók Béla egy-egy művét adják elő Madaras Gergely vezényletével, Baldauf Veronika oboaművész közreműködésével.

Mint Madaras Gergely vezető karmester a zenekar pénteki évadnyitó sajtótájékoztatóján elmondta, a Szimfónia bérletnek évek óta töretlen a sikere, a Bartók teremben tartott koncertek törzsközönsége teljesen megtölti a hangversenytermet.

Hozzátette, hogy a péntekin kívül további kilenc koncertet tartalmaz a Szimfónia bérlet. Októberben egy testvérpár, Christoph Koncz hegedűművész és Stephan Koncz csellóművész lép fel a zenekarral, novemberben egy osztrák vendégkarmester, Georg Kugi vezényli az együttest. 

Archív

Az évad során Baráti Kristóf hegedűművész, Pálfalvi Tamás trombitaművész, Kelemen Barnabás hegedűművész, Alon Goldstein izraeli zongoraművész és Lencsés Lajos kürtművész is fellép a bérletes hangversenyeken, a vendégkarmesterek között lesz Cem Mansur török és Yoav Talmi izraeli karmester, márciusban pedig a MÁV Szimfonikus Zenekart is vendégül látják a Bartók teremben.

Tájékoztatása szerint a Kamarazene bérletsorozatban idén is hat koncertet terveznek, szeptember 26-án például Kokas Katalin és Vásáry Tamás hegedű- és zongoraestjét láthatják az érdeklődők, márciusban pedig a Virtuózok televíziós tehetségkutató műsor egyik nagy kedvence, Demeniv Mihály harmonikaestjét is megtekinthetik.

A Szent Márton jubileumi emlékév programjának részeként meghirdetett Szent Márton bérlet műsorában négy előadás szerepel. Szeptember 30-án a zene világnapja alkalmából a Savaria Szimfonikus Zenekar a Művészeti Gimnázium diákjaival együtt lép fel a Bartók teremben Vásáry Tamás vezényletével, márciusban pedig a felújított Művelődési és Sportházban Verdi Requiem című művét adják elő. Ezen kívül egy karácsonyi és egy húsvéti koncertet is hallhatnak a Szent Márton sorozatban a bérletesek.

Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója az évadnyitó sajtótájékoztatón kiemelte, hogy rendkívül gazdag a programjuk a bérleten kívüli előadások tekintetében is. Számos városi ünnepségen - egyebek között a Szent Márton díjátadó gálán - lépnek fel, de nem maradhat el novemberben a Hollywood Classics sem, amelynek keretében népszerű filmzenéket játszanak.

Hozzátette, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt tisztelegve október 29-én az AGORA Művelődési és Sportházban lépnek fel, ahol Beethoven Fidelio című operáját adják elő.

A direktor elmondta azt is, hogy a zenekar számos hazai és külföldi meghívással rendelkezik az új évadra, de továbbra is fontosnak érzik, hogy a város zenekara maradjanak, illetve a megyében és a régióban is minél többször láthassák és hallhassák őket.

.