A szervezők szerint az idei Savaria karnevál látogatóinak száma meghaladta a tavalyit

2016.09.01. 18:36

Pedig már az is kiemelkedő volt.

Több mint 140 ezren vettek részt az augusztus 25-28. között megrendezett XVII. Savaria történelmi karneválon - közölték a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Grünwald Stefánia, a Savaria Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: pontos látogatói számot egyelőre nem tudnak mondani, hiszen a karneváli programok többségét térítésmentesen, regisztráció nélkül lehetett megtekinteni, de szerinte a tavalyi, ugyancsak kiemelkedő - 140 ezer főre becsült - létszámot meghaladta az idei.

A három és fél nap során 23 helyszínen 250 programot kínáltak a karneválozóknak, a belvárosban hét épített színpadon zajlottak az események, a fórum színpadon például olyan fellépőkkel, mint az Anna and the Barbies, a Quimby, az Apostol vagy a Csík Zenekar.

Várakozáson felül debütáltak a Kalandvárban esténként Thalia-kertje címmel meghirdetett felnőtt színházi esték és jó döntésnek bizonyult, hogy amíg a főtéri koncertek a középkorosztályt és a családokat célozták meg, addig a Borok utcáján és a Sörtéren álló színpadokon zajló koncertek a fiatalok igényeit szolgálták ki - tette hozzá az ügyvezető.

A Művészetek Utcájában idén az irodalom kapott nagyobb hangsúlyt, hangulatos helyszín volt a megszépült Zsidó udvar, a VAOSZ-udvart pedig a kötélugrók vették birtokba, akik sikeresen hajtották végre rekordkísérletüket: 20 órán át két kötél segítségével 135 ezer 640-et ugrottak - sorolta.

Grünwald Stefánia felsorolása szerint minden eddiginél több hagyományőrző érkezett idén a karneválra, 570-en voltak, közülük 230-an a Történelmi Témaparkban táboroztak. A legnagyobb tömegeket vonzó jelmezes fáklyás felvonulásba pénteken ezer, szombaton pedig 1200 maskarás kapcsolódott be.

Az Öreg Város Vásárában 209 kézműves árusított. A Művészetek utcájában pedig 30 képző- és iparművész állított ki - tette hozzá.

Elmondása szerint az idei történelmi karnevált keretbe foglalta Szent Márton alakja és szellemisége, őt idézte egyebek között a Történelmi Témaparkban megrendezett tüzes játék, de megjelent a karneválnyitó ceremóniában, a felvonuláson is.

Hozzátette: sokan voltak kíváncsiak a szombathelyi székesegyház homlokzatára vetített fényfestésre is, amely a kétezer éves város történetét villantja fel és amely esténként még szeptember 20-ig megtekinthető. 

Puskás Tivadar, Szombathely polgármester a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a karnevál ma már Európa egyik legjelentősebb históriás rendezvénye. A polgármester szerint a karnevál napjaiban 18 delegáció érkezett a vasi megyeszékhelyre, köztük Szombathely testvérvárosainak küldöttségei.

 

.