A Ványa bá a legjobb előadás, Hartai Petra a legígéretesebb pályakezdő színésznő

2016.09.13. 13:49

Átadták a Vidéki Színházak Fesztiválja díjait.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Ványa bá című produkciója, Réthly Attila rendezése nyerte el a legjobb előadás díját a Thália Színházban megrendezett Vidéki Színházak Fesztiválján, amelyen Ullmann Mónika, Varga Zoltán, Hartai Petra színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház is elismerést kapott.

Lantos Anikó fesztiváligazgató a szeptember 5. és 11. között megrendezett esemény keddi díjkiosztó ünnepségén elmondta: az idén ötödik alkalommal kezdődött a Thália Színház évada a Vidéki Színházak Fesztiváljával, amelyen hét nap alatt kilenc produkcióval várták a nézőket.

Mint mondta, a fesztivál látogatottsága kimagasló volt, minden előadást telt ház előtt játszottak, a rendezvény csaknem 4 ezer nézőt vonzott. A fesztivált nagy szakmai érdeklődés kísérte - tette hozzá.

A fesztiváligazgató kiemelte: a produkciók közül hármat - a Bánk bán, a Moliere: Tartuffe és a Ványa bá című előadást - a közmédia rögzítette.

Elmondta: a produkciókat öttagú zsűri értékelte, amelynek munkájában rész vett Térey János író, drámaíró, műfordító, Gabnai Katalin színikritikus, Pindroch Csaba, a Thália Színház színművésze, Kézdi Beáta, a Heti Válasz színház-rovatának szerzője és Cseh Bettina közönségzsűri tag. A díjakat az idén is Szilágyi Imre debreceni grafikusművész készítette.

A legjobb előadás díját a Ványa bá című produkció nyerte el; Csehov művének címszerepét Mertz Tibor alakította.

Réthly Attila rendező átveszi a szombathelyi Weöres Sándor Színház Ványa bá című produkciójáért járó legjobb előadás díjat Kézdi Beátától, a Heti Válasz című hetilap színházrovatának szerzőjétől a Vidéki Színházak Fesztiválja díjátadó ünnepségén a fővárosi Thália Színházban 2016. szeptember 13-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A legjobb férfi alakítás díját Varga Zoltán, a legjobb női alakítás díját pedig Ullmann Mónika kapta. Mindkét művész a Miskolci Nemzeti Színház Lukáts Andor rendezte Pillantás a hídról című produkciójában nyújtott teljesítményéért vehette át az elismerést.

A Fesztiváldíjat a színészi csapatjátékért a kaposvári Csiky Gergely Színház művészei nyerték el, a Szerelem című előadással, a díjat Takács Kati és Mészáros Sára vette át.

A zsűri különdíját ezúttal a legígéretesebb pályakezdő színésznőnek, Hartai Petrának, a Ványa bá című előadásban való játékáért ítélték oda.

A műhelyteremtő alkotómunkáért járó Fesztivál díjat a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház kapta, az elismerést a teátrum vezetősége vette át.

Alig kezdődött el hivatalosan a 2016/2017-es évad, a Weöres Sándor Színház a fenti kettővel együtt már négy díjat gyűjtött be. Korábban A Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolázása című Alföldi-rendezés közönségdíjas lett idén a Városmajori Színházi Szemlén, Bánfalvi Eszter pedig megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

.