Idén negyvenheten vállalták, hogy duális formában folytatják tanulmányaikat

alon.hu

2016.09.17. 09:34

Ez már a második évfolyam.

A második évfolyam is aláírta a szerződéseket a duális gépészmérnöki képzés partnervállalataival - közölte lapunkkal az intézmény.

A tájékoztatásból kiderül: Horváth Béla, a Savaria Műszaki intézet igazgatója az ünnepélyes aláíráson elmondta, hogy az idén összesen felvett ötvenhét fő gépészmérnök-hallgatóból negyvenheten vállalták, hogy duális formában folytatják tanulmányaikat. Többségüket – negyvennégy főt – a duális gépészmérnök-képzést Szombathelyen elindító hat vállalat foglalkoztatja majd, és egy-két fő duális hallgatója lesz a rendszerhez később csatlakozott kisebb cégeknek. 

Csökkent a hallgatói szám a tavalyi évhez képest

Mint ismeretes, az első gépészmérnök évfolyam tavaly kezdte meg tanulmányait Szombathelyen: akkor nyolcvan elsőéves volt, közülük ötvenöten a duális, míg huszonöten a hagyományos képzésben.

A hallgatók számának csökkenése egyébként idén a SEK egészére jellemző, az intézmény a július végi, felvételi eredményekről szóló sajtótájékoztatóján ezt mégsem negatívumként tálalta, hiszen - mint elmondták - a jelentkezők átlagpontszáma annak ellenére nőtt, hogy az idei felvételi követelmények szigorúbbak voltak a tavalyinál, ami a leendő hallgatók "minőségének" növekedését jelenti. 

Más nézőpontból: a sajtótájékoztatón hozzátették, hogy a hallgatói létszám az idei tanévben nem lesz kevesebb, mivel körülbelül annyian kezdik meg tanulmányaikat Szombathelyen, mint ahányan az előző tanév végén befejezték. 

Januártól az ELTE része lesz a SEK

Ahogy arról lapunk májusban beszámolt, a Savaria Egyetemi Központ csatlakozási tárgyalásokat folytat az ELTE-vel. 

Mezey Barna, a budapesti intézmény rektora a szeptember 9-ei tanévnyitón az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: "...előre haladott tárgyalások folynak arról, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetem több kara és a Savaria Egyetemi Központ csatlakozzon az ELTE-hez...".

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szeptember 13-án Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem tanévnyitóján azt mondta: "...2017-től a négy soproni kar - a Benedek Elek Pedagógiai Kar, az Erdőmérnöki Kar, a Közgazdaságtudományi Kar, valamint a Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar - önállóan, Soproni Egyetemként folytatja a tevékenységét..."

Az államtitkár még július elsején Szombathelyen, a gépészmérnök képzés részére kialakított új laboratóriumok avatása apropóján megtartott sajtótájékoztatóján tényként közölte, hogy 2017. január 1-től a SEK az ELTE része lesz, a hallgatói jogviszonyok pedig február 1-gyel kerülnek az ELTE-hez.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Galéria

.