Száz forint körüli áron már kapható Szombathelyen a Szent Márton-kifli

2016.09.22. 16:12

Egyelőre egy üzletben.

A Szent Márton-emlékév keretébén piacra kerülő Szent Márton-kifli célja, hogy a legendás szent szülővárosában emblematikus helyi termék legyen, amely nem csak nevében, hanem felhasználásában is a mártoni üzenet hordozója lehet, hiszen a másokkal való osztozásra sarkall. A kifli ugyanis két darab patkó alakban összefordított fél kifli egybekelesztésével készül (ez Aigner Géza atya alapötlete volt), így mindenkit, aki kézbe veszi, arra ösztönzi, hogy eltörje és megfelezze.

Arról, hogy milyen legyen a Szent Márton-kifli, június 10-én egy tizenkét fős asztaltársaság döntött. Ők a teljes kiőrlésű gabonából, tönkölyös-mézes liszttel, élesztővel készült kiflire szavaztak, amely ezen kívül sót, sertészsírt és pirított napraforgómagot tartalmaz.

A kifli a nyári hónapokban különböző városi és megyei rendezvényeken is "bemutatkozott", a nagyközönség is megkóstolhatta és nagyon jó volt a fogadtatása.

A Szent Márton-kifli a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Tanműhelyében készül, tehát „tananyagként” részét képezi a pékipari képzésnek, így a diákok maguk is részesei lehetnek egy új termék születésének és készítésének. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szerette volna, ha a termék kézműves jellege megmarad, de nagyobb tételekben is készülhet. Fontos szempont volt továbbá, hogy Szombathelyen készüljön a kifli.

A kifli a tanműhely melletti Tankenyérboltban szeptember eleje óta kapható – napról napra növelni kell a darabszámot, mert megkedvelték és keresik a vásárlók. Az ára 105 forint.

A kiflit októbertől több szombathelyi pékségben és élelmiszerboltban is meg lehet vásárolni; az üzleteknek listáját a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. közzéteszi. (Az ára az egyes üzletekben eltérő lehet.)

A Szent Márton-kifli az őszi Szent Márton ihlette rendezvényeken is szerepel majd, és a tervek szerint a közeljövőben a szombathelyi közétkeztetésbe is bekerülhet (tízóraiként, uzsonnaként, büfékben kapható termékként), megcélozva az iskolás korosztályt is. Népszerűsítésére többek között plakátok és reklámspotok készülnek.

A kilfi kereskedelmi forgalmazásával adománygyűjtés is indul: minden bolti forgalomban megvásárolt termék árából 3 forint a rászoruló szombathelyi gyerekek étkeztetését segíti. 

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. sajtóanyaga alapján. Fotó: a kifli a Ga-Liba gasztrofesztiválon - szombathely.hu/Benkő Sándor

.