Az 1956-os megemlékezés szombathelyi programja

2016.10.19. 07:27

Vasfüggöny kerékpártúrával, 1956 méteres futással, de történelmi előadással, koszorúzással és ünnepi közgyűléssel is megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról Szombathelyen.

Az emlékfutás résztvevői pénteken délelőtt egy szombathelyi általános iskola elől rajtolnak és pontosan 1956 métert tesznek majd meg, a futók között ott lesz Koczka Tibor (Fidesz) Szombathely alpolgármestere is. Ugyancsak pénteken, a Herényiek Házában 17 órától Raffay Ernő történész tart előadást a forradalom és szabadságharc napjairól és az akkor történtek történelmi jelentőségéről. 

Archív - koszorúzás az 56-osok terén. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

A Vasfüggöny kerékpártúra szombat délután egy órakor indul a megyeháza elől és 40-45 kilométer hosszan a az egykori vasfüggöny két oldalán, magyar és osztrák területen halad. A több vasi kerékpáros civil szervezet által szervezett túrán a tervek szerint részt vesz Révész Máriusz kerékpározásért, aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos is.

Október 23-án Welther Károlynak, az '56-os Vas Megyei Nemzeti Bizottság tragikus sorsú elnökének a Jáki úti temetőben lévő síremlékét koszorúzzák meg, majd 17 óra 15 perckor a Március 15 téren katonai tiszteletadás mellett felvonják az országzászlót, 18 órától pedig az 56-osok terén folytatódik a megemlékezés, ahol felidézik az elesett szombathelyi nemzetőrök alakját. Ezt követően 19 óra 30 perctől a szombathelyi városháza dísztermében ünnepi közgyűlés veszi kezdetét, amellyel szintén 1956 hősei előtt tisztelegnek.

További részletek itt.

.