Lapinformációk: kormányközelbe került 12 megyei napilap

2016.10.25. 18:40

Az Opimus Press Zrt. vette meg a közelmúltban megvásárolt Pannon Lapok Társaságát (azaz többek között a Vas Népét) is magában foglaló Mediaworks Hungary Zrt.-t - tették közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján. 

A honlapon megosztott információk szerint az Opimus Group nyilvánosan működő részvénytársaság kedden arról tájékoztatta a részvényeseket, hogy az egyszemélyes tulajdonában lévő Opimus Press Zrt. megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100 százalékát.

A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal kedden hozzájárult, a vevő a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait - tették hozzá. 

A Mediaworks volt tulajdonosa, a Heinrich Pecina vezette Vienna Capital Partnersnek (VCP) közleményben tudatta az MTI-vel, hogy eladták a céget. 

Illusztráció. Fotó: atv.hu

A közleményben egyebek mellett az áll, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. alig pár évvel az alapítása után sikertörténetnek tekinthető: a cég több, korábban a Ringier AG, illetve az Axel Springer SE tulajdonában lévő lap felvásárlásával jött létre, majd idén szeptember végén több megyei napilap tulajdonjogát is megszerezte.

A tulajdonos cég azért döntött a Mediaworks azonnali eladása mellett, mert sokan érdeklődtek iránta, és mert a "Népszabadság kiadásának ideiglenes szüneteltetése kapcsán (amelynek megszüntetése egyszer sem merült fel reális opcióként), félrevezető és rosszhiszemű híresztelések láttak napvilágot". 

Hozzátették, hogy a vevő, az Opimus Press a Népszabadság kiadásának felfüggesztését követően tett ajánlatot, és végül azért rá esett a választás, mert kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a felfüggesztett Népszabadság általunk tervezett újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni. 

"Őszintén reméljük, hogy az új tulajdonos sikerrel tovább tudja építeni a Mediaworks Hungary Zrt.-t, és meg tudja oldani a Népszabadságnál pillanatnyilag fennálló nehézségeket is" - írták.

A Mediaworks kiadó október 8-án jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

A Médiaworks a közelmúltban vette meg a Pannon Lapok Társasgát, amely csaknem 9 milliárd forintos árbevételű, 500 munkavállalót foglalkoztató, négy dunántúli megyében (Fejérben, Vasban, Veszprémben és Zalában) jelenlévő cégcsoport, négy megyei napilap - Fejér Megyei Hírlap, Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap - mellett a Dunaújvárosi Hírlap kiadója, és helyi digitális médiacsatornákat is üzemeltet.

A Mediaworks a PLT megvásárlása előtt a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság, nyolc megyei napilap, női és gasztromagazinok, valamint digitális médiatermékek tulajdonosa volt. 

Kedden este egyebek mellett az Index, a Magyar Nemzet Online és a 444 is úgy fogalmazott, hogy a Médiaworks Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, azaz kormányközelbe került.

Illusztráció. Fotó: plt.hu

A Népszabi Szerkesztőség című, a Népszabadság munkatársai által üzemeltetett Facebook-oldalon a hírrel kapcsolatban az alábbi kommentár jelent meg kedden este.

Heinrich Pecina eladta a Mediaworks Hungary Zrt-t a Mészáros Lőrinchez kötődő Opimus Pressnek. Mi sem mutatja jobban, hogy a Népszabadságot is tulajdonló Mediaworks kormányközeli tulajdonba került, hogy a vevő, az Opimus Press Zrt. két olyan személyt nevezett ki kedden a médiacég igazgatóságába, akik eddig a nyíltan kormánypárti napilapot, a Magyar Időket igazgatták. Az adásvétel után bekerült az igazgatóságba Liszkay Gábor, a lap felelős kiadója és Lóczi János kiadóigazgató. Liszkay a Simicska-Orbán szakítás, a tavaly februári G-nap előtt a korábban szintén kormánypárti Magyar Nemzet főszerkesztője volt.

Az Opimus Press anyavállalata, a tőzsdén jegyzett Opimus Nyrt. igazgatóságában pedig ott ül Mátrai Gábor, aki korábban a médiahatóság elnökhelyettese, a 2013-ban elhunyt Szalai Annamária elnök jobbkeze volt.

A Népszabadságot is kiadó Mediaworks vevőjét a piacon mindenki Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, fideszes milliárdos érdekeltségének tartja. Az Opimus egyik leányvállalatában már ott ülnek Mészáros emberei: az Euro Generál Építő és Szolgáltató Zrt. vezetőségébe márciusban került be Csík Zoltán, aki együtt dolgozik Mészáros Lőrinc lányával egy másik cégben, a Taletis Group igazgatóságában. Szintén idén tűnt fel az Opimus körül Schmidt Zoltán, aki vezérigazgató a Mészáros-família egyik vállalatában, a Fejér-B.Á.L.-ban.

.