Múzeumok őszi fesztiválja Szombathelyen (2016. október 18. – november 5.)

2016.10.11. 07:47

Kedvcsináló.

Rendhagyó tárlatvezetéssel, játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, vetített képes kerekasztal-beszélgetéssel és egy nemzetközi kortárs művészeti kiállítással várják a látogatókat, főleg az iskolás korosztályt Szombathelyen a Múzeumok őszi fesztiválja programsorozat keretében október 18. és november 5. között - tájékoztatták az MTI-t a helyi szervezők.

Széchenyi István életét állítja a középpontjába a Smidt Múzeum előre bejelentkezett iskolai csoportok számára meghirdetett múzeumi foglalkozása október 18-án, amelynek során Széchenyit mint katonát is bemutatják, de része lesz a nap során zajló foglalkozásoknak szerepjáték, rendhagyó tárlatvezetés és cukrászbemutató is - közölte Tanai Ibolya, a Savaria Múzeum kommunikációs munkatársa.

Megnyitja kapuit a látogatók előtt október 19-én a Vasi Múzeumi Látványtár, ahol a játéktárban régi és új játékokra lelhetnek a látogatók, majd megismerkedhetnek a néprajzi gyűjtemény műtárgy-játékaival, sőt ezek alapján maguk is fabrikálhatnak egy leleményes eszközt.

Az Iseumban október 20-án vetített képes kerekasztal-beszélgetésbe kapcsolódhatnak be az érdeklődők, amelynek során a beszélgetés fonala az egyiptomi Hórusz-szárnyaktól a görög győzelmi istennőkön át egészen a keresztény angyalokig vezet.

A Szombathelyi Képtár munkatársai október 21-én egy óriáskép létrehozására, megalkotására invitál mindenkit aki hajlandóságot érez a közös rajzolás iránt, hogy a művészet eszközével építsen hidat. Másfajta hídépítésre is lehetőség nyílik a képtárban ezen a napon, ugyanis délutánra spagettihíd-éptítő versenyt hirdettek. És ha mindez még nem lenne elég, INTEAM címmel egy nemzetközi kortárs művészeti tárlat megnyitójára is sor kerül, a kiállításon tizennégy ország művészeinek alkotásait mutatják be.

A Vasi Skanzen november 5-én Szent Márton-játékok megismertetésével járul hozzá a programsorozat sikeréhez, bizonyítva, hogy ezeknek a játékoknak nemcsak néprajzi, hanem vallástörténeti, művészeti, általában kultúrtörténeti vonatkozásai is vannak, de közvetítik Szent Márton a mai kor emberének szóló üzeneteit is. A nyolc állomáson egy-egy érdekes logikai vagy ügyességi játék segítségével szerezhetnek ismereteket egyebek mellett az apostolokról, a szerzetesrendekről és az ókeresztény szimbólumokról is.

Fotó: archív - Vasi Múzeumi Látványtár. A kép forrása: őszifesztivál.hu

.