Ön környezettudatosan fűt, vagy eléget mindent, ami a keze ügyébe kerül?

2016.10.31. 16:05

Ha lehet, továbbra is otthon égetjük el a szemetet, az elmúlt 30-40 évben azonban rengeteget változott a háztartási hulladék alapanyaga és mennyisége is. Ma már csaknem 70 százalékban a helytelen fűtés rontja télen a levegő minőségét

Évente világszerte csaknem hét millióan halnak meg a levegőszennyezés miatt. Magyarországon ezt a számot 14 ezerre becsülik. Ezért is indította el a kormány a Fűts okosan! elnevezésű kampányt, amelynek célja, hogy megismertesse a lakosságot a veszélyekkel, és csökkenjen a téli légszennyezés.

Sokan azt gondolják, hogy a környezetszennyezés legnagyobb mértékben a közlekedéstől és az ipari kibocsátástól függ, de ez már régóta nem így van, hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna Kék bolygó című műsorában.

Persze a forgalmasabb utak, közlekedési csomópontok mellett még mindig az autók károsanyag-kibocsátása a meghatározó, de

ma már csaknem hetven százalékban a helytelen fűtés rontja télen a levegő minőségét.

Ezt támasztja alá az tény is, hogy sok esetben vidéken rosszabb a levegő minősége, mint Budapesten.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta, a szervezet munkatársai számos helyen jártak, még a Börzsönyben, a pilisi falvakban is, és kimutatták, hogy a levegő szennyezettsége ezeken a területeken sokkal nagyobb, mint például Budapesten, a belvárosi Múzeumkertben.

Ennek az az oka, hogy nagyon sok mindent égetnek el az emberek szerte az országban, és sajnos nagyon sokszor vizes fát, ami sokkal inkább szennyező. Ennél még sokkal rosszabb – ami szintén nagyon elterjedt -, hogy lignittel fűtenek, a legrosszabb pedig, hogy hulladékkal – műanyaggal, bálás ruhával. A bútorlap például kiválóan ég, és a hőértéke is nagy, viszont formaldehid kerül ki vele a levegőbe, ami rákkeltő anyag.

Régen minden családnál bevett szokás volt, hogy otthon égették el a hulladékot, ám az elmúlt 30-40 évben rengeteget változott a háztartási hulladék alapanyaga és mennyisége is.

A háztartási hulladék égetése során aeroszol részecskék szabadulnak fel, ezeket a köznyelvben csak szállóporként emlegetik. A legveszélyesebbnek számító anyag, az úgynevezett PM2,5, ami egy rendkívül kisméretű porrészecske, és a legkülönbözőbb káros anyagokat tartalmazza. A PM2,5 és PM10 részecskék nagyon károsak az egészségre, súlyos légúti megbetegedéseket okozhatnak. Minél kisebbek ezek a részecskék, annál veszélyesebbek, magyarázta Lukács András.

V. Németh Zsolt azt javasolja, ha tehetjük, akkor a távfűtést válasszuk, amely a gázzal történő fűtés mellett a leginkább környezetbarát. Aki pedig szilárd fűtőanyagot használ, az válassza inkább a fát, azon belül is a keményfát – tölgyet, bükköt, vagy esetleg fabrikketet.

Magyarország egyike azoknak az államoknak, ahol a legtöbben halnak meg a légszennyezésből fakadó megbetegedésekben. Bolygónk és saját egészségünk miatt is fontos tehát, hogy helyesen, környezettudatosan fűtsünk.

.