Egyeztetés kezdődik a járulékcsökkentésről

2016.11.03. 14:42

Lázár János értékelése szerint bérnyomás van a gazdaságban, a vállalkozók pedig járulékcsökkentést kérnek.

A következő hetekben a kormány begyűjti a gazdasági partnerek javaslatait arról, milyen a munkát és a vállalkozásokat érintő közterheket csökkentenének vagy alakítanának át - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy ki fogják bővíteni azon szervezetek, tárgyalópartnerek körét, amelyekkel egyeztetés indul a tervezett járulékcsökkentésről. Varga Mihály tegnap arról is beszélt, hogy a járulékcsökkentéssel a magyar gazdaság versenyképességét kívánják erősíteni úgy, hogy 5-6 év távlatában érje el a V4 országok átlagát, Csehország vagy Szlovákia szintjét. A tárcavezető kiemelte: a járulékcsökkentést tekintve nincs határidőhöz kötve a kormány, ennek együtt kell járnia a bérfelzárkóztatással is.

Lázár János értékelése szerint bérnyomás van a gazdaságban, a vállalkozók pedig járulékcsökkentést kérnek. A kormány érdeke, hogy az ezzel kapcsolatos döntések kiszámíthatók és stabilak legyenek. A béremelést és a beruházásokat is támogatni kell – hangoztatta. Kifejtette, hogy 2010-hez képest sokat erősödött a magyar gazdaság, tartósan 5 százalék alatt van a munkanélküliség, mélyponton van az államháztartási hiány. A tárcavezető célként jelölte meg azt is, hogy csökkenjen a vállalkozások adóbevallással összefüggő tennivalója.

.