Ingyenesen kaphat állami tulajdonú ingatlanokat Szombathely

2016.11.23. 08:47

A megyei könyvtárak és a megyei hatókörű városi múzeumok feladatának ellátását szolgáló állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvény módosításának vitájával zárta munkáját kedden a parlament.

A javaslatot ismertető Hadházy Sándor (Fidesz) visszautalt arra, hogy a tavaly elfogadott jogszabály eredményeként a megyei könyvtárak és a megyei hatókörű városi múzeumok ingatlan és ingó vagyona külön szerződéskötés nélkül az önkormányzatok tulajdonába került. Ezzel az önkormányzatok kötelező feladatainak hatékonyabb ellátását segítették - tette hozzá.

A most tárgyalt törvényjavaslat a jogszabály mellékletében szereplő ingatlanlistát egészítené ki, és javasolja, hogy 

  • Szeged,
  • Szentendre,
  • Tata és
  • Szombathely

önkormányzatai számára ingyenesen adjanak át további ingatlanokat - mondta. 

A kormány nevében felszólaló Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt mondta, hogy a vidéki közgyűjtemények fenntartói köre és ezek állami, önkormányzati finanszírozási háttere sok változáson esett át az elmúlt fél évszázadban. Megnőtt a lokális kulturális érdekek képviselete és ezzel párhuzamosan megnövekedett a fenntartói felelősség is - tette hozzá.

A 2015-ös jogszabály lehetővé tette, hogy a korábbi állami tulajdonban lévő ingatlanvagyon és az azokban fellelhető ingóságok az önkormányzatok tulajdonába kerüljenek, az ingatlankataszter 152 ingatlanra terjed ki - ismertette a részleteket.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a listán csak olyan ingatlanok szerepelhettek, amelyeket az intézmények használtak és az alapító okiratukban is feltüntettek. Az ingatlanokat az önkormányzatok csak kulturális célokra használhatják és nem idegeníthetik el - emelte ki.

Az előterjesztést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is megvizsgálta, és azt nyilatkozta, hogy az ingatlanvagyont csak törvénymódosítással lehet átadni - mondta.

A Fidesz támogató álláspontját Dunai Mónika ismertette, hangsúlyozva, hogy a törvénymódosítással Szentendrén kívül Szeged, Szombathely és Tata várások igényeinek megfelelően kerülhetnek önkormányzati tulajdonba kulturális feladatokat szolgáló ingatlanok. 

Az előterjesztést két ellenzéki frakció is támogatta, az MSZP nevében Szabó Sándor, míg a Jobbik padsoraiból Hegedűs Lorántné jelezte, egyetértenek a módosítással.

.