Mi változott a kéményseprésben Vas megyében?

2016.11.15. 13:56

Az országban ez év július 1-jén jelentős változások történtek a kéményseprőipari szolgáltatásban, ezek azonban Vas megyét egyelőre csak annyiban érintik, hogy a lakosság számára a sormunka ingyenessé vált. A megye teljes területén azok a szolgáltatók végzik ezt a tevékenységet, amelyek korábban is.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a szombathelyi önkormányzat, mint a szolgáltatásért felelős önkormányzat a hatályban lévő közszolgáltatási szerződések lejártáig, vagyis 2024. június 30-ig látja el Vas megye területén a kéményseprőipari közszolgáltatást.

Szombathely városában a Vasi Füstfaragók Kft., a megye többi településén a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. látja el továbbra is a szolgáltatást.

Illusztráció. Fotó: Czeglédi Zsolt (MTI)

Fontos azt is tudni, hogy a lakossági sormunka nincs összefüggésben a fűtési időszakkal. A kéményseprők ütemterv alapján végzik a munkát. Ez gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente történik meg.

A lakossági sormunka ingyenes, ha azonban a  kéményseprő a megadott időpontban nem találja otthon az ingatlan használóját, és ezért nem tudja elvégezni a sormunkát, második időpontot jelöl meg. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor az ingatlan használójának kell egy új időpontot egyeztetnie a szolgáltatóval, a második időponttól számított 30 napon belüli időszakra, amikor elvégezhető a sormunka. A harmadik, közösen egyeztetett időpontban elvégzett munkáért már kiszállási díjat kell fizetni.

A sormunka magában foglalja a kémény és az összekötő elem ellenőrzését, tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, illetve ahol elő van írva, ott a szén-monoxid-érzékelő működőképességének ellenőrzését is.

.