Szombathelyi nyelvészprofesszor kiemelkedő munkáját ismerték el

2016.11.14. 08:39

Pusztay János és Pomozi Péter nyelvész kapja idén a Lőrincze-díjat, amelyet a magyar nyelv napja alkalmából vehettek át az Anyanyelvápolók Szövetsége (ASZ) ünnepi gáláján vasárnap, a Pesti Vigadóban - közölte a szervezet az MTI-vel.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége a díjjal a magyar nyelv művelése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységet ismeri el. A kitüntetést olyan személyek kaphatják, akik az anyanyelvi kultúra ügyét hosszú időn át szolgálták kutatói, ismeretterjesztői, valamint szervezői munkájukkal.

Pusztay János nyelvész 1948. július 22-én született Szombathelyen.

1991-től a Nyugat-magyarországi Egyetem uralisztika tanszékét vezette, hat évig az intézmény főigazgatója is volt. Mintegy harminc önálló kötetet írt, köztük szótárakat, felsőoktatási és régiópolitikai könyveket. Munkásságát Apáczai Csere János-díjjal és Prima Primissima-díjjal is elismerték.

Pomozi Péter 1963. április 17-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) végezte, ahol 1994-ben adjunktusi, majd 2003-ban docensi címet kapott a Finnugor Tanszéken. Fő kutatási területe a történeti nyelvészet, a magyar mint idegen nyelv és hungarológia, a nyelvtervezés-nyelvpolitika, az észt táncfolklór és a mari mondattan.

Az ünnepi alkalmon emellett Kovács Zsuzsanna és Keppel Gyula magyartanár Maróti István Emlékéremben részesült, a pénzjutalommal is járó díjjal az anyanyelvi mozgalmak erősítésén több évtizede hűségesen dolgozó személyeket ismernek el. Az est folyamán adták át az ASZ A Magyar Nyelv Múzeuma - Írj levelet Kazinczy Ferencnek! országos esszéíró pályázatának díjait, valamint és Balatonfüred városának elismerését a Kisfaludy Sándor versmondó-verseny győzteseinek. 

A gálán mások mellett Berecz András ének- és mesemondó, Kubik Anna színművész, Petrás Mária népdalénekes, valamint a Cédrus táncegyüttes és a Resti Kornél zenekar lépett fel.

Fotó: archív. A kép forrása: magazin.fss.ukf.sk

.