Tüntetés kísérte a szombathelyi Falco-gyár új laminálóüzemének átadását

2016.11.22. 17:15

Átadták a FALCO Zrt. új, 6,2 milliárd forintos saját beruházással létesített laminálóüzemét kedden Szombathelyen. A keddi átadóünnepségre érkezőket az üzem kapujában demonstrálók fogadták, tiltakozva a gyár szerintük környezetszennyező működése ellen.

A faipari laptermékeket gyártó cég két modern lamináló sort állított be, amelyek például forgácslapot is tudnak laminálni, ezek fokozatosan leváltják a négy régit. A korszerű felületkezelő préstechnológiával évi 46 millió négyzetméterre nő az üzem kapacitása.

Novák Tibor, a FALCO Zrt. igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a cég az elmúlt kilenc évben összesen 34,85 milliárd forintot költött beruházásokra, amelyből 31,85 milliárd volt a saját forrás, 3 milliárd forint pedig különböző céltámogatás. A további fejlesztési tervek között említette, egy új lemezgyártó üzem építését.

Emlékeztetett arra is, hogy a vállalat nemrég egy 8 milliárd forint értékű, környezetvédelmi célokat szolgáló beruházás, az úgynevezett UTWS technológiával rendelkező új szárító- és szűrőberendezés megépítése mellett kötelezte el magát, amely terveik szerint 2017-ben kezd működni.

Hozzátette, hogy nemrég 65 millió forintot költöttek egy mérőállomás létesítésére, amely folyamatosan méri és regisztrálja a káros kibocsátást.

David Brenner, a FALCO Zrt.-t is magában foglaló multinacionális Kronospan cégcsoport képviselője arról beszélt, hogy konszernjük három kontinensen 40 üzemmel rendelkezik, ezekben összesen 14 ezer embert foglalkoztatnak. A nemzetközi cégcsoport egyik fontos eleme a szombathelyi FALCO Zrt., amelyet tovább fejlesztenének. Ehhez azonban szerinte három dolog szükséges: a gyártási technológia folyamatos fejlesztése, a kiváló környezetvédelmi feltételek megteremtése, és lakossági elfogadottság.

A lakossági elfogadottság azonban a FALCO Zrt. esetében egyelőre hiányzik, a környéken élők folyamatosan panaszkodnak a levegőszennyezés, az elviselhetetlen por és a zaj miatt. A keddi átadóünnepségre érkezőket az üzem kapujában demonstrálók fogadták, tiltakozva a gyár szerintük környezetszennyező működése ellen.

A helyiek hallani sem akarnak a további bővítésekről, mert úgy gondolják, hogy emiatt a megígért környezetvédelmi beruházások nem lennének elegendőek arra, hogy csökkentjen a környezeti terhelés. Szombathelyen eddig több mint 8 ezer aláírás gyűlt össze azért, hogy a cég haladéktalanul kezdje meg a megígért szűrőberendezések felszerelését.

A gyár bővítésére irányuló kérelmet korábban az illetékes hatóság első fokon elutasította.

A kialakult konfliktust fokozta, hogy november 7-én a cég forgácslapüzeméhez tartozó tűzvédelmi silóban porrobbanás történt, amelynek következményeként rövid időre tűz keletkezett.

A FALCO azt közölte, hogy a robbanás sem a dolgozókat, sem a lakosságot nem veszélyeztette, és nem került a levegőbe vagy a gyár csapadékelvezető árkaiba egészségre káros, illetve veszélyes anyag. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója ugyanakkor kérte az eset mindenre kiterjedő vizsgálatát, mert úgy vélte, hogy az a környéken élők egészségével kapcsolatos további kockázatokat is felvethet.

.