A Vas megyei Molnár Bence a Fölszállott a páva döntőjébe jutott

2016.12.03. 08:04

A zsűri döntése nyomán Erdélyi Luca, a Sarjú Banda, a Vas megyei Molnár Bence és a somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes, míg a közönség szavazataival a Mérai Cifra Néptánccsoport jutott tovább a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor első középdöntőjéből, amelyet pénteken élőben közvetített a Duna televíziócsatorna.

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze; tagja Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek művészeti igazgatója; Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa; Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes; Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője és Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos volt.

Molnár Bence mindenben a legjobb szeretne lenni, a legjobb teljesítményre törekszik. A dozmati srác a néptánccal is így van, be is jutott a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsor középdöntőjébe.

Bencének szó szerint a vérében van a néptánc: "az én családomban mindenki tud táncolni. Nagyszüleim és szüleim is együttesekben táncoltak, így a néptáncot tőlük örökölhettem. A táncon kívül a zene is fontos a családunkban. Én furulyázom, anya hegedül, Luca, a kishúgom is hegedülget, apa pedig nyenyerézik vagy dudál. Születésnapkor ilyen zenekar húzza a Rutyu-rutyu-rutyutyut" - mesélt muzikális családjáról a fiatal tehetség, aki 5 éves kora óta táncol, jelenleg a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola növendékeként gyakorolja a lépéseket.

"Keményen készülök, és kemények is a próbák. Heti kétszer próbálok, és még azon felül gyakorolunk apával. Izgulok, hogy sikerül-e továbbjutnom, hogy bejuttat-e a közönség a döntőbe, de, ha nem sikerül, az sem baj, mert szerintem már az is nagy teljesítmény, hogy itt vagyok" - mondta el Vas megye fiatal tehetsége a középdöntő előtt.

(MTVA Sajtóosztály)

A műsorban 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket: külön versenyeznek az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok; valamint a néptáncegyüttesek.

A továbbjutók mellett az első középdöntőben szerepelt a hangszeres szólisták és zenekarok között Ivánovics Viktor és a pusztinai csángó Bálint Róbert, az énekes szólisták és énekegyüttesek között Veres Hunor és Marton Bendegúz, míg a táncos szólisták és táncospárok között a szécsényi gyermekpáros, Poór Mária és Szuszai Hunor, valamint Makula Zoltán, és Bognár Adrián.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a két, egyenként 12-12 produkciót felvonultató középdöntőt követően december 16-i döntőben választják ki kategóriák győzteseit. A Fölszállott a páva élő adását Novák Péter és Morvai Noémi vezette.

Fotó: MTVA Sajtóosztály

.