Így harcol Bécs a kilakoltatások ellen

2016.12.27. 07:16

Évente mintegy 900 esetben kerül sor kilakoltatásra Bécsben, ami az önkormányzati bérlakásokban élő családok kevesebb mint 0,5 százalékát érinti. Mivel a városnak ez a szám is túl magas, 2017 februárjától speciálisan képzett szociális munkások segítenek az érintetteknek.

"Segítünk, hogy segíthess magadon" – ez is lehetne a mottója Bécs új kezdeményezésének, amellyel a kilakoltatások számát szeretné csökkenteni. A program keretében 2017 februárjától speciálisan képzett szociális munkások keresik fel az önkormányzati lakások azon bérlőit, akiket ez a sors fenyeget tetemes lakbérhátralékuk miatt. Sokszor ugyanis már maga a kapcsolatfelvétel, és az, hogy nyíltan beszélnek a problémáról, sokat segít az érintetteknek, hogy szégyent és félelmet félretéve megoldást kezdjenek keresni. Ráadásul a szociális munkások a tanácsadás mellett rögtön meg is tudják mondani nekik, hogy melyek azok a helyek, ahonnan segítséget kérhetnek. A cél az, hogy ismét a kezükbe vegyék az életüket és proaktívan tenni tudjanak azért, hogy megtarthassák a lakásukat. Mivel a kilakoltatással fenyegetettek között nem ritka a pszichés beteg vagy a demenciában szenvedő idős ember, akik nem képesek az önálló életre, számukra új lakhatási megoldást keresnek ápolási otthonokban vagy egyéb intézményekben.

Az osztrák fővárosban az önkormányzati bérlakásban élők kevesebb mint 0,5 százalékát, vagyis évente mintegy 900 családot érint a kilakoltatás, ami egytizede a kilakoltatási kereseteknek. A leggyakoribb ok a lakbérhátralék, ez átlagosan 2300 euróra rúg. Szintén erre a sorsa juthat, aki súlyosan vét a társas együttélés szabályai ellen, harmadik félnek bérbeadja az ingatlant vagy tartósan nem használja azt. A város adatai szerint leggyakrabban férfiakat fenyeget a kilakoltatás, és a bevándorlók körében sokkal nagyobb a lakbérfizetési fegyelem, mint az osztrákok körében.

Noha a lakbérhátralékosok eddig is kérhettek részletfizetést, és különböző szociális támogatásokat is igénybe vehettek, a város azt reméli, hogy az új szolgáltatás révén tovább csökken a kilakoltatások száma. Számításaik szerint a 23. sikeres segítségnyújtás után már megtérül az új szociális munkás-csapat bevetése.

.