Hirdetés

Karácsonyi halkínálat: ponty ezer forint alatt, harcsafilé 2500-tól

2016.12.15. 18:12

Bőséges a karácsonyi halkínálat, az év utolsó hónapjában nagy mennyiségű és jó minőségű hal kerül piacra - tájékoztatta a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke csütörtökön az MTI-t.

Hirdetés

Németh István, aki egyben Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, elmondta: idén kedvezőek voltak a haltermelés feltételei,  meleg volt nyár és a bőséges a csapadék. A magyar haltermés az idén eléri 22-24 ezer tonnát, hasonlóan a múlt évihez. A termés 15 százaléka megy exportra az MTI korábbi információja szerint.

A termelők a haltermés 40-45 százalékát decemberben tudják értékesíteni, így karácsony előtt nagy mennyiségű hal áll rendelkezésre: ponty, harcsa, süllő, kárászok, busa. Tengeri halakból is bőséges a kínálat, a piacokon és az üzletekben a lazactól a tengeri süllőig számos halfaj megtalálható - ismertette Németh István.   

Pontyfejek a Hold utcai Vásárcsarnok karácsonyi halvásárának megnyitóján 2016. december 13-án. MTI Fotó: Marjai János

Elmondása szerint az árak az elmúlt évhez képest nem változtak számottevően: a ponty kilogrammonkénti ára ezer forint alatt van, a szálkamentes harcsa ára pedig 2500-3000 forint között alakul. A magyar süllővel szinte azonos áron - 4-5 ezer forintért - kínálják a fagyasztás nélküli, friss tengeri halakat, amelyek közül a legnépszerűbb az aranydurbincs, a vörösmárna, és a vörös tonhal. 

A halkínálat konyhakész termékekkel is kiegészül. A tapasztalatok azt mutatják, hogy városlakók többnyire a félkész termékeket - halszeleteket, halfiléket - választják, míg a falvakban élők inkább élőhalat vásárolnak, és a tradíciók szerint otthon dolgozzák fel a pontyot, a busát - jegyezte meg Németh István.    

Szólt arról, hogy részben a kínálat bővülésének, részben pedig a halfogyasztás ösztönzésének köszönhetően, illetve a fiataloknál tapasztalható szemléletváltozás eredményeként folyamatosan nő a hazai halfogyasztás. Az elmúlt másfél évtizedben megduplázódott az egy főre jutó átlagfogyasztás, a tavalyi év  6,3 kilogramm 1 kilogrammal haladta meg a 2014. évit. Ugyanakkor az uniós országokban 24 kilogramm az évi halfogyasztás, a világátlag pedig 19 kilogramm - hívta fel a figyelmet a Mahal elnöke.  

Kiemelte: a halászati érdekvédelmi szervezetek a kormánnyal közösen azon dolgoznak, hogy a hal áfáját - a sertés- és a baromfiárakhoz hasonlóan - 5 százalékra tudják csökkenteni, az alacsonyabb árakkal is ösztönözni próbálják a halfogyasztást.