Kiállítás a szombathelyi Székesegyház történetéről a Székesegyházban

2016.12.02. 20:04

Elkészült a Lendvai Rezső – Koltay Ferenc szerkesztette székesegyház-történeti kiállítás, amelyet jelenleg a templomban tekinthetnek meg az érdeklődők. A 40 darab, 2x1 méteres molinót rövidesen - még decemberben - a székesegyház felújított toronybelsőiben helyezik majd el.

A Székesegyház alapkövét Szily János, a Szombathelyi Egyházmegye első püspöke helyezte el 1791-ben. Hefele Menyhért építésszel közösen tervezték meg a lebontott Vártemlom helyén a Mária tiszteletére építendő dómot. A templom 1814-re készülhetett el csodálatos szépségében, impozáns külsejével és lenyűgöző művészi belső tereivel.

Az idők során számos változtatás, felújítás történt itt. A Székesegyházat a II. világháborúban bombatámadás döntötte romba, de egyházmegyei összefogással két év alatt újra állt, Mindszenthy József bíboros már 1947. szeptemberében felszentelhette.

A templomtér elveszett művészeti értékei csak lassan pótlódtak, az oltárképek restaurálásai is számos nehézséget jelentettek.

A rendszerváltozás után Konkoly István megyéspüspök vezetésével elkezdődött a teljes belső restaurálás a műmárványozástól  az aranyozott művészi faragványok pótlásáig. Bár a freskók még hiányoznak, a főkupola és a kereszthajó művészi festése megvalósult, remélhetőleg a későbbiekben a freskók készítése is megtörténik. Veres András megyéspüspök a Szent Márton-évre készülve a templom külső renoválását, a tornyok belső helyreállítását és a Madonna kápolna felújítását végeztette.

A kiállítás bemutatja Szombathely egyházi történetének fontos eseményeit, az egyházmegye megalapítását és a Székesegyház építésének mozzanatait, részletezve az alkotó művészek tevékenységét, a katedrális nevezetes eseményeit, a szolgálatot teljesítő plébánosokat, a bombázást és az újjáépítést, valamint az eredeti szépség helyreállítása érdekében tett erőfeszítéseket.  Részletesen ismerteti a templom életében fontos szerepet betöltő orgona, a harangok, a toronyóra, a kottatár és a Werner kórus története is

A kiállítás anyaga kiadvány formájában is megjelent, amelyet a Főplébánián lehet előjegyezni.

Galéria

.